Kalemie: SNEL zal waterkrachtcentrale Bendera herstellen en uitbreiden om meer stroom te produceren (CongoForum)

KALEMIE – De Société Nationale d’Electricité (SNEL) heeft een project gelanceerd voor het herstel en de modernisering van de Bendera-waterkrachtcentrale. Dit project gaat ook over de uitbreiding van de hoogspanningslijn Kalemie-Bendera en het netwerk voor de stad Kalemie. De werken zijn een antwoord op de klachten van de bevolking over de vroegtijdige stroomonderbrekingen in de stad Kalemie. Dat meldt Radio Okapi.

Sagali Kahite, chef van de productie- en transportafdeling van de SNEL in de provincie Tanganyika, maakt zich sterk dat de door het bedrijf Malta Forrest uitgevoerde werken de productiecapaciteit van elektrische energie in Kalemie en omstreken gevoelig zullen vergroten. Eerst wordt de productie in de centrale van Bendera aangepakt, daarna zal het netwerk van Kalemie worden hersteld. Dit zal de productiecapaciteit vergroten en de beschikbaarheid van elektriciteit verbeteren, zegt Sagali Kahite.

Tot nog toe heeft de krachtcentrale sinds de ingebruikname in 1959 met twee turbogeneratoren gewerkt waarvan één kapot is gegaan. Dit project houdt in dat de centrale wordt uitgerust met een derde set. De nieuwe, in Europa gefabriceerde eenheid ligt al in de haven van Kalemie, aldus Sagali Kahite. De SNEL leende overigens 20 miljoen dollar bij het Fonds de promotion de l’industrie (FPI) om een derde turbogenerator te kunnen kopen.

© CongoForum, 07.02.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.