Rellen in Kimpese: ‘officials’ moeten zich in Kinshasa verantwoorden (CongoForum)

MATADI – De betogingen van de inwoners van Kimpese in de streek van Songololo, die kwaad zijn over de toenemende onveiligheid, zijn de provinciale en nationale overheden niet ontgaan. Bij confrontaties eind januari vielen er doden en geworden. Er werd toen ook aanzienlijke materiële schade aangericht. President Félix Tshisekedi besliste dan ook om een interministeriële commissie op te richten die de situatie moet onderzoeken. Die commissie zegt nu dat diverse ‘officials’ naar Kinshasa moeten gaan, bericht Infobascongo.

De interministeriële commissie voerde drie dagen lang gesprekken met de politieke en administratieve autoriteiten en de drijvende krachten van de stad Kimpese. Er werd vooral naar de leiders van de provincie gekeken.

De commissie stelde vast dat de politieke en bestuurlijke autoriteiten de veiligheidssituatie niet goed coördineerden. Ook werd een gebrek aan samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en de politieke en bestuurlijke autoriteiten, in het bijzonder de territoriale bestuurder van Songololo, vastgesteld.

De provinciale overheid in Centraal-Kongo krijgt het verwijt zich passief te hebben opgesteld, terwijl ze wel beschikte over een veiligheidsrapport. Volgens de commissie werd ook niets ondernomen om de verantwoordelijken voor bepaalde misdaden te straffen. De lakse houding van sommigen bij de politie tot een totaal wantrouwen bij de bevolking.

Andere serieuze pijnpunten zijn dat de het stroombedrijf SNEL en de drinkwaterleverancier Regideso te hoge tarieven hanteren voor huishoudelijk verbruik en dat de nationale cementfabriek (CINAT), de belangrijkste werkgever in Kimpese, al twaalf jaar gesloten is, waardoor er massale werkloosheid heerst.

De bevindingen van de commissie werden voorgelezen door Albert Fabrice Puela, de minister van Mensenrechten.

Maatregelen

De interministeriële commissie nam ondertussen een reeks maatregelen. Zo moeten de gouverneur van Centraal-Kongo en de bestuurder van Songololo zich nu verantwoorden in Kinshasa. Militairen en politiemensen die schoten op betogende burgers, zijn ter beschikking gesteld van de militaire justitie. Zij zullen op korte termijn worden berecht.

De commandant van de voorlopige administratieve territoriale politie van Songololo is naar Kinshasa teruggeroepen om disciplinaire redenen. Ondertussen krijgen de algemeen commissaris van de nationale politie en de militaire installaties in Kimpese versterking.

In Kimpese zelf wordt een adjunct-territoriaal administrateur geïnstalleerd die tot nader order belast is met politieke en administratieve kwesties. De territoriale politie van Songololo wordt gereorganiseerd.

En dat is nog niet alles. De interministeriële commissie drong er bij de SNEL en Regideso op aan om hun agentschap te Kimpese met een teller uit te rusten, om te beantwoorden aan de regels.

De renovatie van de fabriek van CINAT zou bezig zijn. President Félix Tshisekedi had eerder beloftes in die zin gedaan.

Bij de confrontaties van 29 en 30 januari 2024 kwamen vier burgers en drie politieagenten om het leven. Verder raakten vier politieagenten gewond en worden momenteel 15 burgers op kosten van de centrale overheid behandeld in de medische voorzieningen van Kimpese.

Na de incidenten werd in Kimpese een avondklok van 20.00u tot 6.00u ingevoerd en kwamen er gezamenlijke patrouilles van de FARDC en de politie.

© CongoForum, 08.02.24 (em)

Beeld – bron: Kimpese/Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.