Sama Lukonde benadrukt potentieel Congo in strijd tegen klimaatopwarming (CongoForum)

KAAPSTAD – Premier Jean-Michel Sama neemt deel aan de 30ste African Mining Indaba, een conferentie over investeringen in mijnbouw in Afrika en de rest van de wereld. De conferentie begon op maandag 5 februari, duurt tot 8 februari en vindt plaats in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Ten overstaan van een aantal partners, waaronder de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, herhaalde het hoofd van de Congolese regering dat de DR Congo vastbesloten is om haar economie te ontwikkelen en te diversifiëren door de commerciële mijnbouwbronnen op haar grondgebied om te vormen, om zo de uitdagingen van een ‘groene economie’ aan te gaan die gericht is op het verminderen van het risico op opwarming van de aarde.

“De Democratische Republiek Congo staat open voor elk partnerschap dat haar kan ondersteunen bij het zoeken naar en exploiteren en lokaal verwerken van ertsen voor de energietransitie. We kunnen het nooit genoeg zeggen: ons land biedt zichzelf aan de hele mensheid aan als ‘oplossingsland’ voor de uitdaging van de opwarming van de aarde en als ‘beste bestemming’ voor investeringen in de productie van batterijen en elektrische voertuigen”, aldus Sama Lukonde.

Om investeerders die de conferentie bijwoonden naar Congo te lokken, baseerde de Congolese regeringsleider zich op een recente studie van Bloomberg New Energy Foundation (Bloomberg NEF), een adviesbureau voor energietransitie. Volgens de studie zou de installatie van een fabriek voor de vervaardiging van 10.000 ton mangaan-nikkel-kobaltbatterijen 117 miljoen dollar kosten in de VS, 112 miljoen dollar in China en 65 miljoen dollar in Polen, terwijl dit in de Democratische Republiek Congo slechts 39 miljoen dollar zou kosten.

Op de jongste wereldklimaatconferentie in Dubai (Cop 28) kwamen de vertegenwoordigers van verschillende landen overeen om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen, waaronder olie, steenkool en aardgas, om de schade door de opwarming van de aarde en de rampzalige gevolgen daarvan voor de mensheid te beperken.

Congo biedt dus economische kansen op het gebied van energietransitie, dankzij haar natuurlijke rijkdommen, aldus de communicatie-eenheid van de premier.

© CongoForum, 08.02.24 (rk)

Beeld – bron: Primature/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.