België uit ongerustheid over verslechterende situatie in Noord-Kivu (CongoForum)

BRUSSEL – In een persbericht van vrijdag 9 februari heeft de Belgische regering haar “diepe bezorgdheid” geuit over de nieuwe opflakkering van het geweld in Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

“Dit geweld moet stoppen”, verklaarde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. Ze veroordeelde alle aanvallen tegen Monusco. België roept ook Rwanda op om alle steun aan M23 stop te zetten, aldus Radio Okapi.

“De Congolese autoriteiten hebben belangrijke mededelingen gedaan over de samenwerking van de Congolese strijdkrachten met de gewapende groep FDLR. Het is essentieel dat de samenwerking met gewapende groepen op het terrein wordt beëindigd en dat er een einde komt aan haatzaaiende boodschappen en oproepen tot geweld. Maar de oplossing moet ook gezocht worden in een hervorming van de veiligheidssector”.

België herhaalt ook het belang van diplomatie in deze crisis. “Diplomatieke inspanningen, in het kader van regionale processen, moeten opnieuw worden opgestart en de betrokken partijen moeten een constructieve rol spelen wanneer de VS inspanningen doen”, voegde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken eraan toe.

© CongoForum, 12.02.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.