Persbond in Beni: “Professioneel gemaakte radio helpt om spanningen te verminderen” (CongoForum)

BENI – Ook in de DR Congo wordt op 13 februari de Werelddag van de Radio gevierd. In een regio als Beni in Noord-Kivu blijft de radio een erg nuttig medium, zegt de plaatselijke afdeling van de persbond UNPC. De inwoners van Beni hebben dikwijls af te rekenen met gewapende conflicten.

Moustapha Mulonda is de voorzitter van de plaatselijke sectie van de UNPC. Hij ziet de radio als een essentieel middel om conflicten te voorkomen en de vrede te versterken, tenminste wanneer men niet onderhevig is aan politieke en commerciële invloeden, zo bericht Radio Okapi.

Volgens Mulonda is de radio erg waardevol om te checken of informatie, verspreid via sociale media, wel juist is. In de regio is er vaak desinformatie via sociale media. “De radio helpt onze bevolking ook om sterk te blijven ondanks de moeilijkheden die we hier meemaken”, luidt het.

Moustapha Mulonda gaat ervan uit dat professionals in de media informatie objectief kunnen behandelen om zo haat, stammengevoelens en opstanden tegen te gaan en het op te nemen voor de dialoog en het samenleven.

Justin Matete van de ngo ‘Forum de paix’ in Beni, omschrijft de radio ook als een middel om conflicten te beslechten. De radio is makkelijk toegankelijk voor de luisteraars. Je hoeft er ook geen internetverbinding voor te hebben. “Via de radio laten wij vredesboodschappen horen en bereiken we gemakkelijk vele mensen”, aldus Matete. Forum de paix gebruikt de radio om vrede te stimuleren, sociale cohesie aan te moedigen en tolerantie te promoten. “Zeker in rurale zones is de radio voor de bevolking het belangrijkste middel om aan informatie te geraken.”

© CongoForum, 13.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.