Milieuactivisten bezorgd over gevolgen oorlog voor milieu (CongoForum)

GOMA – Een aantal milieuactivisten in de provincie Noord-Kivu ziet dat milieuprojecten in het sukkelstraatje zijn beland sinds het begin van de door Rwanda gesteunde M23-oorlog. Het gaat onder meer om projecten die werden uitgevoerd in de streek van Rutshuru, ten voordele van de mensen die in de buurt van het nationale park Virunga wonen.

De activisten beweren dat deze projecten het sociale leven van de lokale gemeenschappen ondersteunden en verhinderden dat ze schade zouden aanrichten in het park.

“Als deze projecten worden stopgezet wegens de gevechten tussen de strijdende partijen, zal het nationale park van Virunga daar zeker de gevolgen van ondervinden”, waarschuwt John Lumoo, een milieuactivist van de organisatie Innovation pour le Développement et la Protection de l’Environnement (IDPE) bij Radio Okapi.

Lumoo merkt op dat er nu soms lange omwegen moeten worden gemaakt wanneer mensen het deel van Rutshuru willen bereiken waar zijn organisatie actief is. Hetzelfde geldt voor het zuiden van Lubero. De omwegen leiden tot extra kosten die IDPE niet kan betalen.

De leden van IDPE blijven in Goma tot de veiligheid is hersteld en de weg Goma-Rutshuru weer open is.

© CongoForum, 16.02.24 (rk)

Beeld – bron: Salonga/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.