Grondstoffen: EU en Rwanda sluiten protocolakkoord (CongoForum)

BRUSSEL/KIGALI – De Europese Unie en Rwanda hebben maandag een protocolakkoord gesloten over de ontwikkeling van duurzame waardeketens voor kritieke grondstoffen. Dat melden Congolese en andere media.

De EU-commissaris voor Internationale Partnerships, Jutta Urpilainen, tekende de overeenkomst, samen met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Vincent Biruta. De EU en Rwanda willen op een aantal vlakken samenwerken. Het akkoord gaat ook over het vinden van middelen om infrastructuur te ontwikkelen.

In de komende zes maanden willen de EU en Rwanda meer precieze stappen op papier zetten. Het akkoord gaat onder meer over de ontginning, raffinage, verwerking, recyclage en vervanging van grondstoffen. Rwanda wil een belangrijke rol gaan spelen in de verwerking van rijkdommen uit de mijnbouw. Het land beschikt volgens de EU over de enige werkende tinsmelterij van heel Afrika.

Eerder sloot de EU al gelijkaardige akkoorden met de DR Congo, Zambia en Namibië. In het kader van de Global Gateway-strategie hoopt de EU tussen 2021 en 2027 in totaal 300 miljard euro te vinden voor investeringen in het belang van Europa en zijn internationale partners.

© CongoForum, 20.02.24 (db)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Carine Tope R’ridasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.