Akkoord EU-Rwanda: dr. Mukwege vindt houding Europa extreem cynisch (CongoForum)

KINSHASA/BUKAVU – Het ‘grondstoffenakkoord’ tussen de EU en Rwanda, bedoeld om duurzame ‘waardeketens’ te ontwikkelen, blijft reacties uitlokken in de DR Congo. In de politiek en in de bredere samenleving. In een persbericht levert de gewezen presidentskandidaat Denis Mukwege Mukengere kritiek op de houding van de Europese Unie. Hij vindt dat de EU zich op het vlak van geostrategie uitermate cynisch opstelt. Het akkoord illustreert volgens hem de ‘dubbele normen’ die de geloofwaardigheid van internationale instellingen ondermijnt.

“Op een moment dat de veiligheids- en humanitaire crisis in de Kivu ernstig is verergerd door de heropstanding van de gewapende groep M23, die met de directe steun van het Rwandese leger de zoveelste aanvals- en bezettingsoorlog op Congolees grondgebied voert, is het beleid van de Europese Commissie en de versterking van het strategische partnerschap met het dictatoriale regime in Kigali volledig in strijd met het coherentiebeginsel en de fundamentele waarden van de EU, met inbegrip van de bevordering van vrede en mensenrechten, die in overeenstemming met de Europese Verdragen fundamentele doelstellingen moeten zijn in haar externe betrekkingen”, aldus dr. Mukwege, die in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg.

Mukwege komt terug op de oproep die hij al formuleerde toen hij in 2014 van het Europees Parlement de Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken ontving. Hij hamert op meer samenhang tussen economisch beleid en de naleving van de mensenrechten. De menselijke waardigheid moet centraal staan bij economische en financiële keuzes. Er is een EU-verordening die de toeleveringsketens voor ertsen veel transparanter moest maken. Maar in de praktijk laat dit veel te wensen over.

Als het spel niet ernstig wordt gespeelt, zal de transitie naar groene en schone energie volgens dr. Mukwege besmeurd blijven met het bloed van Congolese vrouwen en kinderen en bezoedeld worden door de criminele activiteiten van gewapende groepen. “We hopen dat Europese burgers die van vrede en sociale rechtvaardigheid houden, gehoor zullen geven aan deze oproep en het roer zullen omgooien bij de volgende verkiezingen in juni 2024.”

In Oost-Congo is er nu al bijna 30 jaar een zwaar conflict, het dodelijkste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog. Het draait vooral om economische belangen. Het verband tussen de ontginning en illegale handel in ertsen is één van de hoofdoorzaken van het geweld en de ernstige schendingen van de mensenrechten. Documenten van de VN en andere bronnen tonen duidelijk aan dat Rwanda betrokken is bij de ontwrichting van Congo, de plundering van natuurlijke rijkdommen en het plegen van zeer ernstige misdaden, waaronder feiten van seksueel geweld, als methode om oorlog te voeren en terreur te zaaien.

In Kinshasa vraagt de publieke opinie zich af hoe het mogelijk is dat de EU nu een akkoord sluit met Rwanda, dat in Oost-Congo troepen heeft die de rebellen van M23 steunen. Dit is in strijd met alle internationale juridische teksten en de soevereiniteit van de Democratische Republiek Congo.

De EU zegt op te komen voor de vrede, de democratie en de mensenrechten maar met het akkoord is ze medeplichtig met de agressors van Congo, luidt het in Congo.

© CongoForum, 22.02.24 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van Ralph via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.