Ituri: meer dan 5.000 ontheemden keren terug naar hun dorpen (CongoForum)

BUNIA – Meer dan 5.000 slachtoffers van het gewapende conflict in het territorium Mahagi in de provincie Ituri zijn de afgelopen weken geleidelijk teruggekeerd naar hun huizen in de ‘chefferie’ Panduru.

De chef van Panduru, Arnold Lokwa, zegt aan Radio Okapi dat minstens 20 dorpen die leeggelopen waren, nu inwoners zien terugkeren. Hij verwijst naar de dorpen Yagu, Djupalangu, Selega, Djupazanga en Pangapiu, waar de lokale bevolking de landbouwactiviteiten heeft hervat.

Lokwa zegt deze terugkeer van families naar hun gemeenschappen het resultaat is van de vredesbesprekingen die door de autoriteiten zijn geïnitieerd, maar ook van de bewustwording van sommige strijders van gewapende groepen, die positief staan tegenover het vredesproces.

Het ontbreekt de terugkeerders wel aan zowat alles. Ze hebben geen onderdak, geen onderwijs voor de kinderen en geen gezondheidszorg.

Door het gebrek aan gezondheidscentra moeten sommige mensen, onder wie ook zwangere vrouwen, soms wel 5 kilometer reizen om een ziekenhuis te bereiken.

Lokwa vraagt daarom aan de regering en humanitaire organisaties om dringend actie te ondernemen.

© CongoForum, 26.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.