Tshisekedi is bereid om Kagame te zien, maar niet zonder voorwaarden (CongoForum)

LUANDA – President Félix Tshisekedi is bereid om zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame te ontmoeten. Maar hij verbindt daar wel voorwaarden aan. Tshisekedi had gisteren, dinsdag, in Luanda een ontmoeting met de Angolese president Joao Lourenço, die een bemiddelaarsrol vervult. Op 16 en 17 februari 2024 was er al een minitop bij de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. Ook toen ging het over de situatie in Oost-Congo.

In Luanda hadden Tshisekedi en Lourenço drie uur lang een gesprek met elkaar. Na afloop werd er officieel niets verklaard, melden La Référence Plus en Mediacongo.

Maar de Angolese minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tété, lichtte wel een tip van de sluier: Tshisekedi zegde in principe toe om een ontmoeting te hebben met Paul Kagame. Het is niet duidelijk waar en wanneer zo’n ontmoeting zou plaatsvinden. Volgens Tété is het nu aan de bemiddelaars om de ontmoeting praktisch mogelijk te maken.

Félix Tshisekedi wil niet zonder voorwaarden met Kagame praten. Hij wil dat het Rwandese leger eerst al zijn troepen terugtrekt uit de DR Congo, dat er een einde komt aan de vijandelijkheden en dat de rebellen van M23 in kampen worden ondergebracht.

Joao Lourenço zal in maart president Kagame ontvangen om het idee van een eventuele ontmoeting met Tshisekedi te bespreken.

© CongoForum, 28.02.24 (db)

Beeld – bron: La documentation française

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.