Tshisekedi en De Croo praten over rol Rwanda in Oost-Congo (CongoForum)

BRUSSEL – President Félix Tshisekedi heeft vandaag in Brussel een ontmoeting gehad met de Belgische premier Alexander De Croo. Het gesprek ging in het bijzonder over de steun die Rwanda geeft aan de rebellen van M23 in Oost-Congo.

Volgens Belgische en Congolese media koos de EU onlangs een erg ongelukkig moment door een protocolakkoord over grondstoffen af te sluiten met Rwanda. Dat akkoord viel in erg slechte aarde bij de Congolese autoriteiten. De Belgische regering zegt nu dat sancties tegen Rwandese individuen niet uit te sluiten zijn ‘in een Europees kader’.

Kinshasa onderstreept al lang dat Rwandese militaire steun geeft aan de M23-rebellen. De situatie speelt de Rwandezen in de kaart en helpt hen om Congolese grondstoffen te plunderen, wordt aan Congolese kant gezegd.

President Tshisekedi denkt dat alleen sancties kunnen helpen om Paul Kagame te doen inbinden. Alexander De Croo wil naar verluidt met de EU bekijken tegen welke personen sancties kunnen worden uitgevaardigd. België wil nog steeds dat Rwanda zijn steun aan M23 staakt en zijn militairen terugtrekt uit Oost-Congo. Congo moet, aldus De Croo, aantonen dat het geen andere milities ondersteunt.

Volgens De Croo moet er eindelijk een einde komen aan de gevechten in Oost-Congo. “Het conflict duurt al veel te lang. Er vielen veel te veel slachtoffers.”

© CongoForum, 28.02.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.