Dood Chérubin Okende: advocaat Deswaef is benieuwd naar mening buitenlandse experts (CongoForum)

KINSHASA – Opposant Chérubin Okende, van de partij Ensemble pour la République, heeft in juli 2023 zelfmoord gepleegd. Dat verklaarde althans Firmin Mvonde, de procureur bij het Hof van Cassatie, donderdag op een persconferentie in Kinshasa. Maar de Belgische advocaat van de familie Okende reageert vol ongeloof op dit nieuws.

Chérubin Okende, een gewezen minister van Vervoer, werd op 13 juli 2023 levenloos aangetroffen in zijn auto in Kinshasa. Zelfmoord, zegt het Congolese gerecht nu. Maar veel Congolezen hechten weinig geloof aan deze uitleg.

Alexis Deswaef, de Belgische advocaat van de familie Okende, zet grote vraagtekens bij de mededeling van de procureur, constateert Actualité.cd. “Hoe kan de openbare aanklager na 24 uur onderzoek zeggen dat de lijfwacht zijn baas Cherubin Okende heeft vermoord en dan zeven maanden later beweren dat het zelfmoord was. Dat is niet geloofwaardig”, verklaarde hij verbijsterd.

Meester Deswaef kijkt ook uit naar de reactie van de internationale experts die betrokken zijn bij het onderzoek en vraagt zich af of de Zuid-Afrikaanse, Belgische en VN-experts deze theorie zullen bevestigen. Nu de Congolese autoriteiten hun versie hebben gegeven, moeten de buitenlandse experts wel reageren.

De persconferentie van de openbare aanklager eindigde zelfs met dreigementen aan het adres van journalisten. Zelfs het Russische regime zou zoiets niet gedurfd hebben. De familie Okende wil echter de waarheid kennen.

Ook leden van de politieke familie van Cherubin Okende hebben geen begrip voor het verhaal van de procureur. Hervé Diakiese, woordvoerder van Ensemble pour la République, noemt het een dwaling omdat de officiële versie niet overeenkomt met de feiten zoals die gekend zijn. Het lichaam van Okende was doorzeefd met kogels teruggevonden nadat hij was ontvoerd nabij het Grondwettelijk Hof.

De vraag rijst waarom het autopsierapport niet openbaar wordt gemaakt, terwijl het van zo’n grote waarde is. De autopsie op het lichaam werd uitgevoerd op 3 augustus 2023 in samenwerking met Belgische en Zuid-Afrikaanse deskundigen en de VN-vredesmacht (Monusco), in aanwezigheid van leden van de familie Okende.

© CongoForum, 01.03.24 (em)

Beeld – bron: Chérubin Okende/Ministère des Transports/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.