Dood Okende: Ensemble vindt dat er geen gerechtigheid geschiedt (CongoForum)

KINSHASA – Advocaat Hervé Diakese, de woordvoerder van de oppositiepartij Ensemble pour la République, is diep verontwaardigd over het rapport van de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, die oordeelde dat oud-minister Chérubin Okende zelfmoorde pleegde. Volgens Diakese wordt er alles gedaan om geen gerechtigheid te laten geschieden.

De advocaat wil alles in het werk stellen om toch gerechtigheid af te dwingen voor de familie Okende. Volgens Ensemble en de familie is Chérubin Okende vermoord, en was er geen sprake van zelfmoord.

“De procureur-generaal zegt niet hoe de zelfmoord precies plaatsvond: door verstikking, wurging of een kogel”, aldus Diakese. Het rapport van de lijkschouwing zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen. “Maar het Congolese gerecht wil dit rapport niet delen met de familie”, luidt het.

Ensemble, de partij van Moïse Katumbi, herinnert eraan dat de familie Okende altijd eiste om het rapport van de lijkschouwing te mogen inkijken, meldt Radio Okapi.

Volgens de procureur-generaal wees alles op een zelfmoord. Hij verwees daarbij naar de bevindingen van Zuid-Afrikaanse experts, de mensenrechtensectie van de VN in Congo (BCNUDH) en een Belgische waarneemster. Zij spraken, aldus de procureur-generaal, van een zelfmoord met een kogel.

© CongoForum, 04.03.24 (db)

Beeld – bron: Hervé Diakese, Grace Amzati/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.