Oost-Congo: EU ongerust over slechtere humanitaire situatie (CongoForum)

BRUSSEL – De Europese Unie is uiterst ongerust over de escalatie van het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de verslechtering van de humanitaire situatie, waardoor miljoenen mensen worden blootgesteld aan mensenrechtenschendingen, zoals ontheemding, ontbering en gendergebonden geweld.

Dit staat in een verklaring van de hoge vertegenwoordiger van de EU, bericht Radio Okapi. “De versterking van de militaire capaciteit en het gebruik van grond-luchtraketten en geavanceerde drones betekenen een zorgwekkende escalatie die de situatie verder in gevaar brengt, met name rond Sake en Goma. De EU bevestigt dat zij het proces van Luanda en het proces van Nairobi blijft steunen”, klinkt het.

Voor de Europese Unie is het belangrijk dat er een politieke oplossing komt door middel van een ‘inclusieve dialoog’ tussen de Democratische Republiek Congo en Rwanda om de onderliggende oorzaken van het conflict aan te pakken, met het oog op de uitvoering van de besluiten die in het kader van de regionale vredesinitiatieven zijn genomen. De EU dringt ook aan op respect voor de soevereiniteit, de eenheid en de territoriale integriteit van alle landen uit de regio.

“De bestaande routekaarten moeten worden uitgevoerd en de bestaande verificatiemechanismen moeten worden gereactiveerd”, aldus het document.

Geen steun voor gewapende groepen

De EU veroordeelt het jongste offensief van de M23 en herhaalt haar krachtige veroordeling van de acties van gewapende groepen in het oosten van Congo.

Volgens de EU moeten deze groepen alle vijandelijkheden staken, zich terugtrekken uit de gebieden die zij bezetten en ontwapenen, overeenkomstig de besluiten die in het kader van de processen van Luanda en Nairobi zijn genomen.

“De EU benadrukt dat alle staten verplicht zijn hun steun aan deze gewapende groepen stop te zetten. De EU veroordeelt met name de steun van Rwanda aan M23 en de militaire aanwezigheid van dit land op Congolees grondgebied. Zij dringt er bij Rwanda met klem op aan onmiddellijk al zijn militair personeel uit Congo terug te trekken en een einde te maken aan alle steun voor en samenwerking met de M23. Zij dringt er bij de DR Congo en alle regionale spelers met klem op aan om een einde te maken aan alle steun voor en samenwerking met de FDLR.”

Burgers beschermen

De hoge vertegenwoordiger van de EU roept alle partijen op om de burgers te beschermen, schendingen van het internationaal recht te voorkomen en te zorgen voor een veilige en ongehinderde toegang van humanitaire hulp tot allen die die hulp nodig hebben, onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf.

De EU blijft zich inzetten voor de ondersteuning van vrede, stabilisatie en duurzame ontwikkeling in het oosten van Congo en de ruimere regio. Dit houdt in dat alle onderliggende oorzaken van onveiligheid en regionale instabiliteit moeten worden aangepakt, waaronder slecht bestuur en corruptie, gebrek aan inclusieve instellingen, diepgewortelde straffeloosheid en machtsmisbruik, alsook gewelddadige concurrentie om natuurlijke rijkdommen in te pikken.

De EU veroordeelt de recente aanvallen en de desinformatie tegen bepaalde EU-ambassades en Monusco.

© CongoForum, 05.03.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van NoName_13 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.