DR Congo sluit militair samenwerkingsakkoord met Rusland (CongoForum)

MOSKOU/KINSHASA – President Félix Tshisekedi en de Russische leider Vladimir Poetin hebben een plan voor militaire samenwerking tussen de DR Congo en Rusland goedgekeurd. Dat melden diverse media.

De plannen hebben het over militaire oefeningen, gezamenlijke militaire oefeningen, bezoeken, passages van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen, de opleiding van militairen en andere vormen van samenwerking, aldus het Russische persagentschap Tass.

In oktober 2022 sloot Tshisekedi nog uit dat Congo een beroep zou doen op huurlingen van de Russische Wagner-militie om de onveiligheid in Oost-Congo aan te pakken. Manschappen van Wagner zijn wel op te merken in andere Afrikaanse landen.

Ondertussen zijn er in Congo wel buitenlandse technische experts die het inzetten van gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters begeleiden, zo blijkt.

Begin februari kwamen twee Roemenen om het leven bij gevechten tussen het Congolese leger en de M23-rebellen. Deze Roemenen waren verbonden aan een Roemeense militie, geleid door Horatiu Potra, die ooit lid was van het Franse Vreemdelingenlegioen.

© CongoForum, 06.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Ministère de la Défense

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.