Oost-Congo: organisatie van Banyamulenge veroordeelt Rwandese agressie (CongoForum)

DAYTON – De ‘Union Internationale des Banyamulenge’ veroordeelt de manier waarop Rwanda militair actief is in het oosten van de DR Congo. Dat blijkt uit een brief van de voorzitter van deze organisatie, Willy S. Kiyana, zo berichten Congolese media.

Volgens de organisatie stelt Rwanda zich oorlogszuchtig op en doet het alles om Oost-Congo te destabiliseren en zo de natuurlijke rijkdommen te kunnen blijven plunderen. De Union Internationale des Banyamulenge vindt het niet kunnen dat de Rwandese regering doet alsof ze de Banyamulenge-gemeenschappen in het oosten van Congo wil ‘beschermen tegen een genocide’. “Een groffe leugen”, zo luidt het.

De Banyamulenge zeggen erkentelijk te zijn voor het feit dat de Amerikaanse regering nu duidelijker eist dat Rwanda zijn troepen en de M23 zou terugtrekken. Uit rapporten van VN-experts is gebleken dat Rwanda rebellen in Oost-Congo steunt. De Banyamulenge verwijzen ook naar de gewapende groep RedTabara, die bestaat uit Burundi’s Tutsi’s die steun krijgen van Rwanda.

In de brief is te lezen dat het Rwandese regime in juni 2021 mensenrechtenverdediger Bukuru Ntwari wa N. Liet vermoorden in Kigali. Een man die het opnam voor de Banyamulenge. En op 22 februari 2018 schoot de Rwandese politie in het kamp van Kiziba/Karongi op 6.000 vluchtelingen, Banyamulenge en Tutsi’s uit Noord-Kivu. Hierbij vielen er 15 doden en 80 gewonden; circa 80 personen werden aangehouden terwijl ze alleen vreedzaam hadden betoogd. Alles gebeurde in kampen onder bescherming van UNHCR.

© CongoForum, 06.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Claude Loky

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.