Maniema: leraren weigeren mobiel geld als salaris (CongoForum)

KINDU – Leraren in het Pangi-territorium, in de provincie Maniema, willen niet dat er mobiel geld wordt overgemaakt om hun salaris te betalen. In een verklaring gisteren beweren ze dat deze betalingsmethode, opgelegd door Caritas-Kasongo, hen benadeelt.

Volgens Katabi Kambili Emile, de permanente vertegenwoordiger van onderwijzersvakbond SYECO (Le Syndicat des Enseignants du Congo) in het territorium Pangi, moeten de leerkrachten verschillende kilometers afleggen om hun salaris via een mobiele overschrijving te ontvangen. Sommigen, vervolgt hij, zijn gedwongen om hun kinderen alleen thuis te laten.

De vaste medewerker van SYECO-Pangi omschrijft de betalingsmethode van Caritas Kasongo volgens Radio Okapi zelfs als “satanisch”:

“Voor ons is het een wederzijdse overeenkomst die de directeur van Caritas heeft gesloten met M-Pesa. Het is een puur satanische overeenkomst omdat het onderwijssysteem in Congo in het algemeen in gevaar wordt gebracht. Wanneer Caritas betaalt, duurt het meer dan een maand.”

Volgens de vakbondsvertegenwoordiger van de leraren in Pangi betekent betaling via mobiele overschrijving dat leraren schooldagen verliezen in de loop van het jaar. Van de 222 schooldagen die nodig zijn voor een jaar, doen sommige leerkrachten in Pangi er maar 150,” zegt Katabi Kambili Emile.

Aan het einde van elke maand moeten ze een paar dagen reizen naar plaatsen waar het mobiele netwerk beschikbaar is om hun salaris op te halen bij de telefoonoperatoren.

Radio Okapi kon de directeur van Caritas Kasongo niet bereiken voor zijn versie van de gebeurtenissen.

© CongoForum, 06.03.24 (rk)

Beeld – bron: Florence Kiza/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.