Rode Kruis: meer dan 300 gewonden in en rond Goma in maand februari (CongoForum)

GOMA – In Goma en omstreken zijn alleen al in de maand februari meer dan 300 personen gewond door kogels of bominslagen. Dat zegt Robert Martini van het Internationale Rode Kruis, die het ziekenhuis CBCA Ndosha in Goma heeft bezocht. Het ziekenhuis verzorgt, met steun van het Rode Kruis, oorlogsgewonden.

Martini vindt het onaanvaardbaar dat de burgerbevolking niet beschermd wordt in de huidige context van geweld in Noord-Kivu. 40% van de slachtoffers van het geweld zijn burgers, bericht Radio Okapi.

De man van het Internationale Rode Kruis maakt gewag van een ‘humanitaire ramp die uitermate zorgwekkend’ is. Het Rode Kruis is zijn capaciteit aanzienlijk aan het uitbreiden om slachtoffers zoveel mogelijk te kunnen helpen. Maar om menselijk leed maximaal te voorkomen, moet vooral het internationaal humanitair recht worden nageleefd, luidt het.

In Goma wil Martini de regels van het internationaal humanitair recht onderstrepen. Oorlogsvoerende partijen moeten alles in het werk stellen om burgers niet te raken. Ze moeten een onderscheid maken tussen enerzijds militaire doelwitten en anderzijds de burgerbevolking en civiele infrastructuur. Er moet ook sprake zijn van proportionaliteit; het is niet de bedoeling om explosieven te gebruiken op plaatsen waar veel mensen opeengepakt zitten.

Robert Martini bezocht ook het kamp voor ontheemden in Lushaga, waar in de voorbije weken 40.000 mensen toekwamen door het geweld nabij Sake. Hij zag daar vreselijk veel menselijk leed en beloofde de verzuchtingen van de ontheemden te zullen vertolken bij diegenen die beslissingen nemen.

Het Internationale Rode Kruis tracht de talloze ontheemden rond Goma te helpen met drinkwater en levert ook inspanningen om de risico’s op cholera en andere ziektes te verminderen. Maar de noden zijn enorm groot. Martini wil dit blijven aankaarten bij de donoren.

© CongoForum, 07.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.