Noord-Kivu: delegatie uit Kinshasa brengt boodschap van troost aan ontheemden (CongoForum)

MASISI – Een delegatie van vertegenwoordigers van de nationale instellingen heeft woensdag een boodschap van troost overgebracht aan de ontheemden op de site van Nzulo in de streek van Masisi (Noord-Kivu), in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Volgens Jacquemin Shabani Lukoo, adviseur van Félix Tshisekedi, wil de delegatie naar de verzuchtingen luisteren om ze daarna te melden bij de president. “President Tshisekedi wil in de eerste plaats dat ieder van jullie terugkeert naar jullie natuurlijke leefomgeving. De oplossing voor dit probleem is om de vijand te verdrijven (…)”, klonk het.

Jacquemin Shabani beloofde aan de ontheemden dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor hun onderdak en andere behoeften op zich zou nemen, en verzekerde hen daarna dat de regering het erg belangrijk vindt dat iedereen naar zijn natuurlijke leefomgeving kan terugkeren.

De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, generaal-majoor Peter Cirimwami, riep al deze mensen in nood op om broederschap en delen hoog in het vaandel te dragen, vooral omdat de leefomstandigheden voor hen identiek zijn. “We moeten liefde cultiveren en nutteloze verdeeldheid die ons niet helpt opzij zetten”, adviseerde hij. Een verwijzing naar de discriminatie te hekelen die sommige nieuwkomers in Nzulo zeggen te ondervinden.

De delegatie uit Kinshasa wordt geleid door de minister van Humanitaire Actie, Sociale Zaken en Nationale Solidariteit. Ze bestaat verder uit de viceministers van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Gezondheid en een aantal nationale parlementsleden. Een deel van de delegatie reisde naar Beni-Butembo-Lubero, terwijl een ander deel naar Bukavu in Zuid-Kivu zal gaan.

De ontheemden van Nzulo maken deel uit van de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die de door de M23/RDF-coalitie uitgelokte vijandelijkheden zijn ontvlucht. Ze komen vooral uit Bweremana, Shasha, Sake, Kingi, Kirolirwe, Kichanga, Mweso en omliggende gebieden. Meer dan 800.000 ontheemden hebben hun toevlucht gevonden in een tiental plaatsen rond de stad Goma, waar ze in ellendige omstandigheden leven.

© CongoForum, 07.03.24 (rk)

Beeld – bron:(illustratief) Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.