Humanitaire gemeenschap vraagt 2,6 miljard euro om crisis in DR Congo aan te pakken (CongoForum)

KINSHASA – Om te voldoen aan haar mandaat om burgers te beschermen, in het bijzonder vrouwen, kinderen en ouderen, heeft de Monusco-vredesmacht een veiligheidsperimeter opgezet in de buurt van haar basis in Kitshanga. De blauwhelmen willen zo de 25.000 burgers die daar hun toevlucht zoeken beschermen.

De ontheemden kregen medische hulp en drinkwater. Er werd ook een veilige route uitgestippeld in de regio Mweso-Kashiru zodat de mensen het ontheemdenkamp in alle veiligheid kunnen bereiken.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) in de Democratische Republiek Congo en het telecommunicatiebedrijf Airtel werken samen om de internetconnectiviteit in scholen en gemeenschappen te vergroten en te verbeteren. Het doel van deze samenwerking is om digitaal leren te bevorderen, wat zal resulteren in een blijvende toegang tot onderwijs en betere schoolresultaten. Het programma, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Lager, Middelbaar en Technisch Onderwijs (EPST), zal 20 middelbare scholen in de provincies Kinshasa (10) en Haut-Katanga (10) in staat stellen om te profiteren van een verbeterde connectiviteit en het leren voor basisschoolleerlingen te vergemakkelijken.

Dit project maakt ook deel uit van de bredere inspanningen van Unicef om aan alle kinderen gepersonaliseerde, veilige en kwaliteitsvolle leerervaringen te bieden, de ontwikkeling van leren en vaardigheden te verzekeren, de digitale kloof te verkleinen en vernieuwende oplossingen te introduceren die de onderwijsproblemen aanpakken.

Gast

Bruno Lemarquis, plaatselijk coördinator en coördinator van humanitaire operaties in Congo, was te gast bij het VN-magazine. Hij vertelde over de lancering van het humanitaire responsplan 2024 in Kinshasa op dinsdag 20 februari. Lemarquis is op zoek naar 2,6 miljard dollar om te reageren op de verontrustende humanitaire crisis in het oosten van het land. Hij pleit ook voor een plan voor humanitaire acties na het vertrek van Monusco. De VN-medewerker riep de Congolese regering op om andere politieke oplossingen te vinden en zich diplomatiek in te zetten om oplossingen te vinden voor de diepere oorzaken van de conflicten in het oosten van het land.

Provinciaal nieuws

Dertig Congolese militairen zijn op dinsdag 20 februari begonnen met een gevechtstraining in de brousse in Beni (Noord-Kivu). De training wordt gegeven door Braziliaanse blauwhelmen van het Monusco-contingent. Gedurende drie weken leren de Congolese soldaten gevechtstechnieken en -praktijken in de brousse om zich beter te kunnen aanpassen aan de strijd tegen de ADF-rebellen in de regio Beni en Ituri.

© CongoForum, 07.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeff Opela. Links Modeste Muntinga, minister van sociale zaken en humanitaire actie in de Democratische Republiek Congo, en rechts humanitaire coördinator in de DR Congo, Bruno Lemarquis

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.