President vraagt investeringen en maatregelen na overstromingen (CongoForum)

KINSHASA – Na zware regenval zijn sommige delen van het land in december 2023 en januari 2024 getroffen door zware overstromingen. President Félix Tshisekedi had het daarover op de jongste ministerraad in de Cité de l’Union Africaine.

Het natuurgeweld eiste heel wat mensenlevens en veroorzaakte aanzienlijke aanzienlijke materiële schade. Er was ook veel impact op de rivieren, wat het noodzakelijk maakt om dringend in te grijpen, bericht Actualité.cd.

Volgens de notulen van de ministerraad moet er worden geïnvesteerd in de Regie der Waterwegen (RVF) zodat die overheidsdienst beter kan functioneren. De RVF heeft niet genoeg uitrusting. Ze heeft nood aan twee boeienwerpers, twee baggerschepen en ander materieel.

President Tshisekedi denkt aan de aanleg van een nieuwe vaarroute met adequate markeringen, vermits de oude route ernstig verstoord is door het verschuiven van zandbanken tijdens de periode van hoogwater en de overstromingen. Er moet ook gebaggerd worden om de toegang tot bepaalde plaatsen te vergemakkelijken.

Diverse ministers hebben nu instructies gekregen. Zij zullen verslag moeten uitbrengen in de ministerraad.

Het hogere waterpeil in de Congorivier en de overstromingen eisten een zware tol volgens de Congolese autoriteiten. Volgens de jongste cijfers van Samuel Roger Kamba Mulamba, de minister van Volksgezondheid, kwamen 221 mensen om het leven en raakten 625 anderen gewond. In totaal werden bijna 283.000 huishoudens getroffen door de ramp.

De schade aan de basisinfrastructuur was ook aanzienlijk. Er werden 67.519 huizen, 1.528 scholen, 267 gezondheidsvoorzieningen, 211 markten en 146 wegen beschadigd. De overstromingen duurden van november 2023 tot januari 2024 en troffen 72 territoria in 16 provincies. De provincies Équateur, Zuid-Ubangi, Kinshasa en Tshopo werden het zwaarst getroffen.

In Kinshasa was de situatie erg dramatisch: verschillende wijken kwamen onder water te staan als gevolg van het stijgende waterpeil in de Congorivier en de omliggende rivieren, met name de wijken Mososo en Ndanu in de gemeente Limete en de wijk Bitshakutshaku in Barumbu.

Er werden ook aardverschuivingen gemeld in Bukavu, Kamituga in Zuid-Kivu, Kananga in de provincie Centraal-Kasaï, Kamonia in de provincie Kasaï en Matadi in de provincie Centraal-Kongo. Rampenanalyses voor de volksgezondheid geven aan dat 16 van de 26 provincies van het land een hoog risico lopen.

© CongoForum, 11.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Emmanuel Imbanda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.