Nieuwe Congolese premier zal komen van UDPS (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe Congolese premier zal van de UDPS komen, zo heeft de door president Félix Tshisekedi aangestelde informateur zondag bekendgemaakt, bericht ACP.

Op een bijeenkomst met militanten van de UDPS kondigde de informateur en secretaris-generaal van de presidentiële partij, Augustin Kabuya, aan dat de partij de nieuwe premier zal leveren.

“Het ambt van eerste minister komt van rechtswege toe aan de UDPS. Het staatshoofd heeft me gerustgesteld: ‘Als u met de meerderheid komt, zal ik het premierschap aan de UDPS geven. Vermits u uw woord hebt gehouden door mij de meerderheid te brengen, zal ik u het premierschap geven. Daarom vraag ik jullie om gedisciplineerd te zijn, zodat het staatshoofd ons geeft wat hij heeft beloofd”, verklaarde Kabuya ten overstaan van juichende partij-aanhangers.

“Ik ben liever eerste ondervoorzitter van de Nationale Assemblee, omdat ik het staatshoofd niet wil in de wind zetten voor mijn eigen persoonlijke belangen”, voegde de secretaris-generaal van de regeringspartij van de Democratische Republiek Congo eraan toe op een openbare politieke bijeenkomst in de gemeente Limete, in het centrum van Kinshasa, het bolwerk van president Tshisekedi.

Bij de parlementsverkiezingen eindigde de UDPS op de eerste plaats met 69 parlementairen, de bondgenoten van de regeringspartij (Mosaïque) in de Nationale Assemblee niet meegerekend. De presidentiële partij is dus de belangrijkste politieke kracht die vertegenwoordigd is in het lagerhuis van het parlement.

De Union sacrée de la nation, de politieke familie van president Tshisekedi, kon bijna alle zetels innemen.

De oppositie heeft minder dan 10% van de zetels in het halfrond. Tijdens zijn eerste ambtstermijn koos president Tshisekedi aanvankelijk een premier uit het kamp van zijn voorganger Joseph Kabila: professor Ilunga Ilunkamba. Daarna benoemde hij Jean-Michel Sama Lukonde tot premier.

Voor dit “laatste mandaat” zet Tshisekedi zijn zinnen op iemand van de eigen UDPS. Het zal niet de eerste keer zijn dat de UDPS de post van premier binnenhaalt.

De oprichter van de UDPS, wijlen Etienne Tshisekedi, werd tot premier gekozen op de Soevereine Nationale Conferentie van 1992. Door meningsverschillen met president Mobutu Sese Seko kon hij zijn taken niet naar behoren uitvoeren. Na drie maanden moest hij aftreden.

Sindsdien kaapten de presidenten Mobutu en Joseph Kabila de medewerkers van vader Etienne Tshisekedi weg”. Die mensen werden premier zonder de zegen van de UDPS en werden ook uit de partij gegooid.

Als president Tshisekedi iemand van de UDPS tot premier benoemt, zal dat ‘historisch’ zijn, luidt het. In principe zouden premier en president dan perfect op dezelfde golflengte moeten zitten.

© CongoForum, 11.03.24 (rk)

Beeld – bron: Augustin Kabuya, Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.