Beni: middenveld in Eringeti vraagt grote militaire acties (CongoForum)

BENI – Het middenveld in Eringeti, in de streek van Beni, heeft de Congolese en Oegandese strijdkrachten opgeroepen om grote militaire acties op poten te zetten in het grensgebied tussen de provincies Noord-Kivu en Ituri. Volgens burgeractivist Fabrice Muhangi kunnen zulke acties een einde maken aan het geweld van de ADF-rebellen.

Muhangi wil ook dat de VN-vredesmacht (Monusco) in Eringeti meer patrouilles inzet zodat de bevolking naar haar akkers kan gaan. Mensen uit Noord-Kivu bewerken dikwijls akkers die in Ituri liggen. Daarom is het belangrijk dat er patrouilles zijn die de vijand weghouden. “Zeker in sector Beni-Mbau, waar er veel aanvallen waren.”

Fabrice Muhangi heeft de indruk dat het Congolese leger niet genoeg doet. “We gaan niet meer naar onze velden. De bevolking is aan het lijden.”

Plaatselijke bronnen zeggen dat de mensen in Beni-Mbau zich verstikt voelen door de aanvallen van de ADF-rebellen. In Eringeti durven de burgers zich niet te ver van de RN4 te verwijderen uit angst om te worden aangevallen.

Gelijkaardige toestanden zijn er in Oicha, Mayimoya, Luna en op een aantal plaatsen in Irumu (Ituri). Ook daar zijn de ADF-rebellen erg actief. Onlangs nog kwamen zes boeren om het leven bij een aanval. Hun lichamen werden teruggebracht naar Eringeti om daar te worden begraven.

Een woordvoerder van de Congolese en Oegandese strijdkrachten, kolonel Mack Hazukayi, zegt dat de voorbije dagen troepen werden ingezet, tot zelfs in de streek van Mambasa in Ituri. Hij roept de bevolking op om de veiligheidsdiensten te waarschuwen wanneer ze verplaatsingen van gewapende mannen opmerkt; zo kan het leger snel reageren, klinkt het.

© CongoForum, 12.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.