Klimaatverandering: Congolese ministers praten met studenten van Harvard (CongoForum)

KINSHASA – Leden van de Congolese regering en studenten van Harvard hebben maandag in Kinshasa met elkaar gepraat over de manier waarop de natuurlijke rijkdommen van de DR Congo kunnen bijdragen om diverse wereldproblemen aan te pakken. Dat schrijft de Congolese krant Le Potentiel.

Volgens de Congolese regeringswoordvoerder Patrick Muyaya gaat het erom dat Congo een land is dat oplossingen kan aanreiken. “Het uranium van de eerste atoombom kwam uit Congo. In jullie telefoons en computers zit coltan uit Congo. Er wordt nu veel gepraat over de klimaatverandering: Congo heeft grote wouden die de mensheid veel besparen.”

De minister van Volksgezondheid wijst op het belang van een universele ‘dekking’ voor de gezondheid in Congo. “Je kan een land niet ontwikkelen wanneer de mensen niet gezond zijn”, luidt het. Momenteel heeft de Congolees een gemiddelde levensverwachting van circa 60 jaar, drie jaar minder dan het gemiddelde in heel Afrika. Congo hoopt de levensverwachting op te trekken door een beter toegankelijke gezondheidszorg.

De minister van Mijnen wijst op de rol van de mijnbouw in de Congolese economie. Volgens Antoinette N’samba is het mogelijk de economie op te krikken dankzij de mijnbouw. Ze vindt ook dat de mijnen moeten werken zonder het milieu te schaden en wijst op het belang van hernieuwbare energie. Diverse mijncontracten moeten worden herzien.

Volgens de minister van Milieu, Eve Bazaiba, kan Congo veel helpen bij de ecologische transitie. Eén van de uitdagingen is zeker een betere bescherming van de bossen en wouden in het Congobekken.

Ook de minister van Defensie was bij de ontmoeting met de studenten.

© CongoForum, 14.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.