Grondwettelijk Hof publiceert definitieve lijst van parlementsleden te midden van controverse (CongoForum)

KINSHASA – Het Grondwettelijk Hof heeft 46 parlementsleden definitief verkozen verklaard, dit in de plaats van 42 parlementsleden die al een zitje hadden ingenomen in de Nationale Assemblee. Dat meldt Digital Congo.

De rechters bevestigde 21 annulaties en verklaarde 525 zaken niet-ontvankelijk. 400 zaken waar wel ontvankelijk maar ongegrond.

Twee leden van het voorlopige bureau van de Nationale Assemblee, Agée Matembo en Serge Bahati, moeten hun zitje verlaten, ten gunste van nieuwkomers in de Nationale Assemblee. Onder hen José Mpanda van de A24-groepering, die Jacques Ngandu van AFDC-A vervangt voor het kiesdistrict Mbuji-Mayi. Alexis Gizaro van UDPS-Tshisekedi vervangt Delphin Kamanda van dezelfde partij voor het kiesdistrict Uvira.

Er is ook de aanstelling van Amisi Singoma van UDPS-Tshisekedi ten nadele van Mirindwa Mwamisi van AAC. Voor de partij van Moïse Katumbi vervangt Emedi van Ensemble pour la République Pascal Tutu Salumu. Adèle Kayinda van ALDEC won in het kiesdistrict Sandoa in Lualaba. In Muanda vervangt Modero Nsimba Robert Nyondo; in Tshangu vervangt Jean-Marie Kabengela Ilunga Séraphine Kilubu.

De Alliance pour l’Etat de Droit, met Jean-Claude Masangu Mulongo, won de verkiezingen ten koste van APIN-AB van Lombo wa Banza in het kiesdistrict Malemba-Nkulu (Haut-Lomami). Maizana van de MLC vervangt Papy Nzobo voor het kiesdistrict Bolomba.

In Kabare, in Zuid-Kivu, vervangt Claude Nyamugabo Serge Bahati, zoon van Modeste Bahati, wiens verkiezing nochtans niet werd betwist. Claude Nyamugabo’s verzoek was immers gericht tegen Claudine Ndusi, die vijfde werd op de CENI-stemlijst. Serge Bahati daarentegen kwam op de eerste plaats qua stemmen. Dit leidde tot een controverse. In het kamp van Modeste Bahati. spraken sommigen van een “schandaal” bij het Grondwettelijk Hof. Anderen houden het bij een “materiële fout” die gecorrigeerd moest worden.

Gilbert Kankonde, Samy Badibanga, Nazem Nazembe en Kindundu de Bulungu werden eveneens definitief verkozen verklaard.

© CongoForum, 14.03.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.