Nationale Assemblee: nog altijd geen definitief Bureau (CongoForum)

KINSHASA – Er is nog altijd geen definitief Bureau verkozen bij de Nationale Assemblee, melden Congolese media. Dat is te wijten aan het uitblijven van een akkoord tussen diverse politieke krachten.

Christophe Mboso Nkodia Mpwanga, Vital Kamerhe en Modeste Bahati Lukwebo hebben alle drie ambities, luidt het. Wellicht zal president Félix Tshisekedi moeten ingrijpen om een oplossing af te dwingen.

Volgens Mboso, momenteel de voorzitter van de Nationale Assemblee, kan er geen Bureau worden verkozen omdat de Union sacrée haar definitieve vertegenwoordigers niet aanduidt en omdat er geen werkingsmiddelen zijn voor het voorlopige Bureau.

Mboso, Kamerhe en Bahati hebben alle drie bondgenoten binnen de Union sacrée. Christophe Mboso geniet de steun van een meerderheid van de parlementariërs bij de Union sacrée. Kamerhe heeft de steun van zijn partij, de UNC, en nog wat parlementariërs. Bahati (AFDC-A) kan ook terugvallen op zijn groepering en bepaalde parlementsleden.

Het is belangrijk dat er een definitief Bureau komt om de Nationale Assemblee normaal te laten werken. Tshisekedi zou nu aan de leiders binnen de Union sacrée kunnen vragen om hun mensen voor het definitieve Bureau voor te stellen.

Als de kwestie onbeslecht blijft, moet het voorlopige Bureau blijven functioneren en de lopende zaken afhandelen. Dat zou dan wel een impact hebben op de werking van de Nationale Assemblee.

© CongoForum, 14.03.24 (db)

Beeld – bron: Assemblée nationale/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.