Overheidsfinanciën: 1,3 miljard dollar uitgegeven in 3 maanden (CongoForum)

KINSHASA – In het eerste kwartaal van 2024 worden de uitgaven van de centrale overheid in de Democratische Republiek Congo geraamd op 1,3 miljard dollar (USD), volgens statistieken van de Centrale Bank van Congo (BCC). Dat bericht Le Potentiel.

De centrale bank zegt dat de Schatkist in februari 1.765,4 miljard Congolese frank (639 miljoen dollar) aan overheidsinkomsten heeft geïnd, terwijl de kasstroomprognose uitging van 1.300,9 miljard Congolese frank aan inkomsten en 1.301,8 miljard Congolese frank aan te verrichten uitgaven. Wat de uitvoering van de financiële verrichtingen van de staat in 2024 betreft, gaf de monetaire autoriteit in haar wekelijks economisch verslag aan dat de inkomsten van de financiële autoriteiten 1.322,6 miljard frank (478,5 miljoen dollar) bedroegen.

Deze middelen zijn het resultaat van een aanzienlijke bijdrage van de belastingdienst (DGI) ten bedrage van 657,6 miljard (237,9 miljoen dollar). De Algemene Directie Douane en Accijnzen (DGDA) en de Algemene Directie Administratieve, Staats- en Participatieontvangsten (DGRAD) haalden elk respectievelijk 449,1 miljard en 215,8 miljard Congolese frank op.

“De uitgaven bedroegen 1.759,8 miljard Congolese frank (636,6 miljoen dollar)”, aldus de centrale bank. De instelling wijst erop dat dit vooral betrekking had op de werkingskosten van instellingen en ministeries, de bezoldigingen van overheidspersoneel en ambtenaren, en financiële uitgaven.

Van 1 januari tot 1 maart 2024 mobiliseerde de regering via haar verschillende diensten overheidsinkomsten ter hoogte van 3.893,1 miljard Congolese frank, of ongeveer 1,4 miljard dollar, terwijl de uitgaven 3.839,2 miljard Congolese frank bedroegen, of 1,3 miljard dollar.

Retrocessie: financiële autoriteiten wachten af

Ondanks de veelgeprezen inkomsten schreeuwen de medewerkers en beheerders van de verschillende financiële diensten het uit dat de retrocessie, hoewel wettelijk erkend, niet regelmatig aan hen wordt toegekend. Om deze middelen te krijgen, beweren sommigen, moet je te veel moeite doen, ook al heb je er recht op. Een paar dagen geleden ging de vakbond van de financiële regieën de straat op om de retrocessiebonus te eisen. Ze dreigden zelfs met een werkonderbreking als de bevoegde autoriteit hun eis niet zou inwilligen.

De regering is bezorgd over de situatie. Een paar dagen geleden ontkende het ministerie van Financiën de beschuldigingen van de vakbond voor openbaar bestuur (INAP) over de niet-betaling van retrocessies aan de financiële autoriteiten.

In een persbericht van 10 maart 2024 verklaarde het ministerie van Financiën dat er geen autorisatiedossiers in behandeling waren bij het kantoor van de minister van Financiën.

“Retrocessies die verschuldigd zijn aan de financiële autoriteiten worden betaald in de maand die volgt op de maand waarop ze betrekking hebben. Na afstemming van de inkomstencijfers tussen de Centrale Bank van Congo, de afdeling Schatkist en Financiering en het kabinet van de minister van Financiën, zijn de retrocessies tot eind november 2023 volledig betaald. De laatste uitbetaling vond plaats op 16 februari 2024 en er zijn geen uitstaande machtigingsdossiers op het kantoor van de minister van Financiën. Tot op heden zijn twee maanden retrocessies verschuldigd, namelijk december 2023 en januari 2024. De machtiging voor december 2023 is al afgegeven en de betalingsvouchers wachten op vereffening bij de Centrale Bank van Congo. Wat januari 2024 betreft, hebben we begrepen dat de inkomsten nog niet zijn aangesloten vanwege een verschil in de cijfers tussen een van de financiële autoriteiten en de Centrale Bank van Congo. Er zijn instructies gegeven aan alle partijen om de situatie snel op te lossen”, aldus het persbericht.

“De vertraging in de betaling aan de regieën is ongetwijfeld vooral te wijten aan de late afstemming van de cijfers tussen de genoemde departementen en de regieën zelf en aan de mechanisering van de begrotingswet 2024, waardoor de keten van overheidsuitgaven gedurende de hele maand januari werd afgesloten. Op geen enkel moment zijn de dossiers voor de betaling van retrocessies van de financiële autoriteiten blijven liggen op het kabinet van de minister van Financiën”.

Volgens het kabinet van de minister van Financiën is het dossier over de betaling van retrocessies snel afgehandeld en is het bericht van INAP niet waarheidsgetrouw en duidelijk alleen bedoeld om het imago van de minister te bezoedelen, uit bijbedoelingen.

© CongoForum, 15.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.