Universele gezondheidszorg: Congolese overheid gaat aan de slag (CongoForum)

KINSHASA – Premier Jean-Michel Sama Lukonde heeft donderdag in het regeringsgebouw een vergadering geleid over het toezicht op de uitvoering van het programma voor universele gezondheidszorg dat alle Congolezen toegang zou moeten geven tot hoogwaardige gezondheidszorg.

Dr. Samuel-Roger Kamba, minister van Volksgezondheid, Hygiëne en Preventie, benadrukte tegenover de pers dat ze alle elementen hadden bekeken die het mogelijk zouden maken om de gratis bevalling uit te breiden, het zorgpakket uit te breiden en zorg te verlenen aan gespecialiseerde instanties, met name het leger en de politie, in overeenstemming met de instructies van de president. Dat schrijft Le Potentiel.

“Deze vergadering werd bijeengeroepen door de eerste minister na de ministerraad van afgelopen vrijdag, toen de president van de Republiek aandrong op de voortzetting van de effectieve toepassing van de universele dekking van de gezondheidszorg. Het staatshoofd drong aan op verschillende punten, waaronder de uitbreiding van gratis bevallingen zoals voorzien in het initiële proces, en de uitbreiding van het zorgpakket naar andere personen dan zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. En er is het geval van gespecialiseerde organen zoals het leger en de politie.”

“De vergadering van vandaag was bedoeld om gevolg te geven aan deze instructie van het staatshoofd. En dus hebben we alle elementen bekeken die ons in staat stellen om de gratis zorg uit te breiden, het zorgpakket uit te breiden en zorg te verlenen aan het leger en de politie. De conclusies zijn erg goed, want we hebben in feite een aantal mogelijkheden geïdentificeerd, waaronder financiering, apparatuur en zorg. Het is nu aan de premier om dit werk voor te leggen aan de ministerraad en daarna aan de president “, aldus nog Kamba.

De vergadering werd bijgewoond door de vicepremiers, de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister van Volksgezondheid, de minister van Arbeid, leden van het coördinatiecomité voor Universele Gezondheidsdekking en verschillende leden van het kabinet van de premier.

© CongoForum, 18.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Papy Martial Mukeba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.