Beni: project ‘Tujenge’ probeert kappen bomen tegen te gaan (CongoForum)

BENI – De ngo Mercy heeft afgelopen vrijdag het project ‘Tujenge’ gelanceerd, wat ‘Laten we opbouwen’ betekent. Het project is bedoeld om de klimaatopwarming tegen te gaan en het milieu te beschermen in Beni, in Noord-Kivu.

Volgens Radio Okapi zal het project vijf jaar lopen. De initiatiefnemers willen de druk van de omwonenden op het Virungapark en het dierenreservaat in Mambasa verminderen. Ze willen ook de bevolking stimuleren om geen bomen meer te kappen om aan brandhout te komen.

Tujenge wil het opnemen tegen de ontbossing door speciale ‘vuren’ aan te bieden. Er wordt ook gedacht aan inductieovens op basis van zonne-energie.

Het project mikt op de stad Beni, de sector Ruwenzori (vooral in Buliki) en het dierenreservaat in Okapi (in Mambasa, in Ituri).

Sinds een aantal jaar zijn er conflicten tussen de lokale bevolking en het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN). De bevolking oefent een zekere druk op de natuurparken uit, vooral omdat ze brandhout nodig heeft om te koken en zich te verwarmen.

© CongoForum, 02.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.