Experts helpen om lijsten met cultuurgoederen bij te werken voor Centraal-Kongo, Haut-Katanga en Tshopo (CongoForum)

KINSHASA – Jean-Michel Sama Lukonde informeerde onlangs, toen hij nog premier was, de ministerraad over zijn recente bijeenkomst met Catherine Katumbu Furaha, minister van Cultuur, Kunst en Erfgoed, en deskundigen van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), een adviesorgaan van UNESCO. De ontmoeting ging over de opleiding van professionals van het Nationaal Adviescomité voor de bescherming van culturele goederen bij een gewapend conflict in de Democratische Republiek Congo en de inventarisatie van culturele onroerende goederen.

Volgens de notulen van de jongste ministerraad bevestigde ICOMOS dat het de Democratische Republiek Congo wil steunen bij de actualisering van de ‘indicatieve lijsten’ van culturele goederen voor de provincies Centraal-Kongo, Haut-Katanga en Tshopo. Dat schrijft Actualité.cd.

“Ze werken samen met medewerkers van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) om een wetenschappelijk comité van experts op te richten dat zal werken aan de methodologie voor de inventarisatie van fysiek cultureel erfgoed in de DR Congo. Dit comité zal een classificatie uitvoeren in ons land en daarna dossiers samenstellen voor opname op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO voor bescherming en behoud”, meldt het verslag van de vergadering.

De Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS) geeft aan het Werelderfgoedcomité evaluaties van culturele eigendommen die kunnen worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

De International Union for Conservation of Nature (IUCN) is een internationale niet-gouvernementele organisatie. Zij adviseert het Werelderfgoedcomité over de selectie van natuurlijk erfgoed en presenteert, via haar wereldwijde netwerk van specialisten, rapporten over de situatie van eigendommen die op de Werelderfgoedlijst staan. De IUCN, die momenteel meer dan 1.000 leden telt, werd opgericht in 1948 en heeft haar hoofdkantoor in het Zwitserse Gland.

© CongoForum, 03.04.24 (rk)

Beeld – bron: IUCN

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.