Luanda Open Judo: “Medailles ondanks slechte voorbereiding en gebrek aan aandacht overheid” (CongoForum)

LUANDA – De judoka’s van de Democratische Republiek Congo hebben een bevredigende prestatie neergezet op de ‘Luanda Open’ in Angola, die op zondag 7 april werd afgesloten. Vier medailles, waaronder twee zilveren en twee bronzen, werden gewonnen door de Congolese ‘Léopards’ op het toernooi.

Judoka Arnold Kisoka sprak met Actualité.cd: hij is blij met de medailles maar betreurt het gebrek aan steun van de Congolese overheid voor de voorbereiding van de judoka’s en hun deelnames aan internationale wedstrijden.

“De gevechten waren niet gemakkelijk. Dat zie je alleen al aan de medailles die we hebben gewonnen, ook al deden we met 11 personen mee. Het was een grote wedstrijd waar veel deelnemende atleten zich in meer geschikte landen en omstandigheden hadden voorbereid, in tegenstelling tot ons. Ondanks onze slechte voorbereiding en het gebrek aan steun van de regering, zijn we erin geslaagd om de medailles te winnen voor de eer van ons land”, aldus Kisoka.

De judoka vraagt zich af of Congo wel een echt ministerie van Sport heeft. “Sport is niet alleen voetbal, en zal het kuluna-fenomeen stoppen met de huidige manier van doen? Deze vechtsporten, die jongeren aantrekken, worden verwaarloosd. We blijven aandringen op een oplossing voor deze situatie.”

De DR Congo eindigde 8ste op de ranglijst van landen wat betreft het aantal gewonnen medailles. Gastland Angola won 20 medailles, waaronder 7 gouden, 5 zilveren en 14 bronzen medailles; het werd gevolgd door Bosnië met 2 gouden medailles en Kameroen met 1 gouden, 6 zilveren en 3 bronzen medailles.

© CongoForum, 09.04.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Bizzari via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.