Zuid-Kivu: monument in Bukavu erkent strijd van Simon Kimbangu (CongoForum)

KINSHASA – In de stad Bukavu (Zuid-Kivu) is op 6 april 2024 een monument onthuld ter ere van Simon Kimbangu, die streed voor de vrijheid van de Congolezen. De waarnemend gouverneur van Zuid-Kivu, Marc Malago Kashekere, onthulde het monument officieel nadat de Kimbanguisten door de stad waren gedefileerd, vergezeld door leden van de provinciale regering.

Simon Kimbangu (1889-1951) was een Congolese geestelijke en de stichter van de Kimbanguistische Kerk. Als predikant stelde hij twaalf apostelen aan en voorspelde hij het einde van het kolonialisme. In september 1921 werd Kimbangu gearresteerd en ter dood veroordeeld wegens aanstichting tot staatsondermijning. De straf werd door koning Albert omgezet tot levenslange opsluiting en hij werd overgebracht naar Elisabethstad (Lubumbashi) in Katanga. Kimbangu overleed op 64-jarige leeftijd in de gevangenis.

Volgens de gouverneur van Zuid-Kivu moeten de Congolezen de strijd van Kimbangu eren door liefde voor het vaderland te tonen en de soevereiniteit van hun land te verdedigen, zeker nu de DR Congo wordt aangevallen.

Marc Malago Kashekere ziet het nieuwe monument als een teken van erkenning voor het werk van Simon Kimbangu. “Hij leverde het hoogste offer opdat ons land zou worden erkend als soevereine staat”, luidde het.

Baudouin Asani Masumbuko, provinciaal inspecteur van de Kimbanguisten, vindt dat Kimbangu erkenning verdient wegens zijn strijd voor de belangen van de Afrikanen. “Hij was de eerste die ervoor strijd om de Afrikaan dezelfde plaats te geven als burger als alle anderen. Die strijd was niet gemakkelijk. »

Vertegenwoordigers van diverse geloofsgemeenschappen woonden de onthulling van het monument bij en toonde zich blij met dit initiatief, aldus Actualité.cd.

© CongoForum, 09.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.