Mijnbouw: TFM trots op grotere productie en uitzonderlijke bijdrage aan Schatkist (CongoForum)

KINSHASA – Het mijnbouwbedrijf Tenke Fungurume Mining heeft in het boekjaar 2023 280.297 ton koperkathodes geproduceerd, vergeleken met 254.286 ton voor 2022. Het produceerde 21.592 ton kobalt in de vorm van kobalthydroxide, vergeleken met 20.621 ton in 2022.

Het betaalde bedrag aan belastingen en andere bijdragen steeg netto van circa 987 miljoen dollar naar ruim 1,1 miljard dollar. Dat geld ging in diverse vormen naar de Congolese overheid. Sinds de start van TFM in 2006 betaalde het bedrijf in totaal bijna 5,9 miljard dollar.

TFM investeert ook aanzienlijk in gemeenschapsopbouw. Sinds 2006 stak de onderneming alles bij elkaar zo’n 284 miljoen dollar in gemeenschapsprojecten; in 2023 ging het om 19,2 miljoen. Verder gaat 0,3 procent van de omzet naar TFM Dot, dat voordien TFM Community Social Fund hette. Sinds de start van de productie belandde bijna 69 miljoen dollar bij dat fonds; in 2023 ging het om afgerond 9,8 miljoen.

Volgens Actualité.cd voldoet TFM aan zijn verplichtingen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Het Congolese staatsbedrijf Gécamines, minderheidsaandeelhouder in TFM, profiteert op diverse vlakken van de onderneming. De betalingen voor lokale activa, bijdragen aan gemeenschapsontwikkeling en bijdragen aan het fonds vertegenwoordigen in totaal 6,60 miljard dollar.

Onder de huidige fiscale voorwaarden die op TFM van toepassing zijn, blijft meer dan de helft van de economische spin-offs die door het project worden gegenereerd in de DR Congo in de vorm van belastingen, royalty’s en vergoedingen. En als we de economische effecten meerekenen die voortvloeien uit de levering van diensten op lokaal niveau, zoals de aankoop van energie van SNEL, blijft meer dan twee derde van de spin-offs van het project in het land.

Als een van de grootste koperproducenten van de Democratische Republiek Congo en met vooruitzichten op aanhoudende groei en succes, is TFM er trots op te kunnen bijdragen aan de groei van het land, klinkt het.

© CongoForum, 16.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.