Pius Mwabilu: “Nieuwe regering komt er snel” (CongoForum)

KINSHASA – Bijna drie maanden na de start van het tweede presidentiële mandaat van Félix Tshisekedi en nagenoeg twee maanden na het aftreden van premier Jean-Michel Sama Lukonde komt de vorming van de regering maar moeizaam van de grond, ook al werd de nieuwe parlementaire meerderheid wel ‘geïdentificeerd’ in de Nationale Assemblee.

Deze situatie baart de publieke opinie zorgen maar de ‘Union sacrée de la nation’ blijft erop vertrouwen dat de nieuwe regering zo snel mogelijk zal worden geïnstalleerd, na verder overleg van premier Judith Suminwa Tuluka met de politieke krachten die deel uitmaken van de meerderheid. Dat schrijft Actualité.cd.

Volgens Pius Mwabilu is premier Suminwa vastbesloten om erg snel een nieuwe regering te laten aantreden. “Ik ben echt optimistisch, ik kan u verzekeren dat deze regering zeer snel het levenslicht zal zien”, vertelde Mwabilu, voorzitter van de politieke groepering “Alliance pour l’Avènement d’un Congo Prospère et Grand” (AACPG), aan de pers na overleg met de premier afgelopen maandag.

Pius Mwabilu, de minister van Stedenbouw en Huisvesting, is tevreden over de criteria die premier Judith Suminwa Tuluka wil hanteren voor de nieuwe ministers. “Ze zei het al aan het slot van de audiëntie waarbij ze op de hoogte werd gebracht van haar benoeming: we hebben echt een regering nodig met mensen met ervaring, mensen die de grote uitdagingen aankunnen, omdat het land ze echt nodig heeft. We hebben echt mensen nodig met professionele ervaring die veel van de excessen uit het verleden kunnen aanpakken”, luidt het.

Mwabilu denkt dat Judith Suminwa, als voormalig minister van Planning, moeilijk kan falen als premier. “Ze kan dan misschien geen wonderen kan verrichten, maar ze kan ons land wel de beste en meest loyale dienst bewijzen. Ze heeft het geluk gehad om een ministerie te leiden, een verantwoordelijkheid met een visie voor praktisch alle ministeries. U kent het Nationaal Strategisch Ontwikkelingsplan (PNSD), dat een belangrijke structuur is van het ministerie van Planning, dus ik denk dat het voor haar een prachtige kans is om het ministerie van Planning te verlaten en deze regering te komen leiden. Ik ben erg optimistisch, erg gerustgesteld over de toekomst van het land met de steun van het staatshoofd, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo.”

Suminwa gaf zichzelf zeven dagen om te overleggen met de politieke groeperingen en formaties uit de parlementaire meerderheid. Dat zijn er in totaal 37.

Het is dus nog altijd wachten op de nieuwe regering, die Tshisekedi tijdens zijn tweede ambtstermijn moet ondersteunen.

Aan uitdagingen is er geen gebrek in Congo. Grote delen van Rutshuru, Nyiragongo en Masisi zijn bezet door de M23-rebellen, gesteund door het Rwandese leger. Op sociaaleconomisch vlak is de situatie weinig rooskleurig. De koopkracht van de bevolking nam sterk af door het waardeverlies van de Congolese frank.

© CongoForum, 18.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Michel Kifinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.