Verpleegkundigen brengen hulde aan collega’s in oorlogssituaties (CongoForum)

KINDU – De Orde van Verpleegkundigen van de Democratische Republiek Congo heeft onlangs op meditatieve wijze de Internationale Dag van de Verpleegkundige gevierd, ter ere van de collega’s die lijden onder de verschrikkingen van de oorlog in het oosten van het land.

In Maniema riep de provinciale voorzitter van die verpleegkundigenvereniging, Dieudonné Baruani Musenge, zijn collega’s op om te bidden voor de collega’s die bij de uitoefening van hun beroep lijden onder het gewapende conflict in Noord-Kivu en Ituri. “Het is zondag, en we zijn allemaal verplicht om naar de kerk te gaan en te bidden voor ons land om uit deze afgrond van oorlogen te komen die ons door anderen zijn opgelegd. En voor onze collega’s die hun ziel verloren hebben, en ook voor degenen die nog steeds in onzekerheid leven, zijn we verplicht om te bidden”, verklaarde verpleegkundige Dieudonné Baruani.

Verschillende gezondheidswerkers in het oosten van het land kwamen al om het leven en anderen raakten gewond bij gewapende aanvallen van rebellen en milities, vooral in de streek van Beni en in Ituri. Het meest recente geval deed zich voor op woensdag 8 mei, toen de hoofdverpleegkundige van het gezondheidscentrum Mantumbi in Beni werd gedood bij een aanval door ADF-rebellen.

Dit jaar viert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Internationale Dag van de Verpleegkundige met als thema: “Onze verpleegkundigen. Onze toekomst: de kracht van zorg”. De WHO zegt dat dringend investeringen nodig zijn om verpleegkundigen te ondersteunen. Kwaliteitsonderwijs, een fatsoenlijke werkomgeving en een eerlijk loon zijn nodig, aldus de organisatie.

© CongoForum, 13.05.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.