Clandestiene ertsen uit Congo: minister vraagt embargo tegen Rwanda (CongoForum)
KINSHASA – De minister van Mijnen, Antoinette N’Samba Kalambayi, wijst erop dat sommige mijngebieden in Oost-Congo clandestien worden ontgonnen terwijl ze als gevolg van een besluit uit juni 2023 eigenlijk onder het staatsgezag vallen. In de betrokken gebieden worden nog altijd ertsen ontgonnen die via bepaalde trajecten in Rwanda of Oeganda terechtkomen om daar te worden verwerkt en uitgevoerd.
Minister N’Samba Kalambayi heeft zich nu voor deze mijngebieden gewend tot een coöperatieve die de taak krijgt om alle ambachtelijke mijnwerkers te groeperen. Ze wil dat de goederenstromen traceerbaar worden en ervoor zorgen dat de geproduceerde ertsen via normale kanalen worden verkocht.
Volgens de minister voerde buurland Rwanda via de rebellen van M23 de aanvallen tegen Rubaya op, met als gevolg dat die plaats nu wordt gecontroleerd door Rwandese troepen. M23 laat de ambachtelijke productie voortzetten en int clandestiene taksen op cobalt en cassiteriet. De rebellen maakten zich meester van hoeveelheden ertsen en stuurden die richting Rwanda.
Zwangere vrouwen en kinderen
De rebellen laat diverse mijnen stevig exploiteren. Ook zwangere vrouwen en kinderen worden hierbij ingezet. Rwanda zou tijdelijk ertsen opslaan om ze op latere datum te exporteren, klinkt het.
Antoinette N’Samba Kalambayi dringt aan op een embargo tegen Rwanda om de financiering van conflicten via inkomsten uit ertsen af te remmen. Ze wil de belangen van de Congolese staat beschermen, de schendingen van de mensenrechten verminderen en bijdragen tot meer vrede en veiligheid.
Op 22 april 2024 publiceerden twee internationale advocatenkantoren een rapport over de illegale ontginning van ertsen in Congo. Rwanda wordt in dit rapport duidelijk met de vinger gewezen. Het document gaat over ernstige schendingen van de mensenrechten in de mijnzones en stelt dat de internationale gemeenschap vooral zwijgt terwijl de slachtpartijen in Oost-Congo voortduren.
De advocatenkantoren willen van het Amerikaanse Apple precies weten wat het doet met illegaal ontgonnen ertsen uit Congo. Apple kreeg drie weken de tijd om tekst en uitleg te geven.
© CongoForum, 15.05.24 (db)
Beeld – bron: Radio Okapi