Bukavu: legendarische Maria Masson is overleden (CongoForum)

BUKAVU – De Belgische Maria Masson, de vroegere directrice van het Bureau Diocésain des Œuvres Médicales (BDOM) in Bukavu (Zuid-Kivu), is op zondag 26 mei 2024 overleden. Meer dan 35 jaar lang leidde ze BDOM. Ze werd een levende legende in Bukavu, schrijft La Prunelle RDC. Maria Masson werd op 6 januari 1941 geboren in een klein dorp nabij Luik.

BDOM werd onder leiding van Maria Masson een belangrijk instrument van de aartsbisschop van Bukavu. Advocate Néné Bintu, voorzitster van het middenveld, noemt Masson ‘een sterke vrouw’. Zij ziet haar als een belangrijke bron van inspiratie voor alle vrouwen in Zuid-Kivu. Maria was volgens haar een heldin in de provincie Zuid-Kivu die veel deed om het gebied te helpen vooruitgaan. Op 10 april van dit jaar kreeg Maria nog een onderscheiding voor alles wat ze had gedaan voor Zuid-Kivu.

Maria Masson hield van Bukavu. Ze hoopte op een terugkeer van de vrede in het oosten van de DR Congo en pleitte voor een goede samenwerking tussen de DR Congo en België. Vele tientallen jaren lang leefde Maria in Bukavu. “Veel mensen kennen me hier, in de stad en in de dorpen”, zei ze zelf.

Maria zette zich via de vereniging Wazee Wetu (WAWE) in voor ouderen. Ze richtte ook mee de vzw 3Tamis op.

© CongoForum, 27.05.24 (db)

Beeld – bron: BDOM Bukavu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.