PADRIR: projecten om vis te kweken in provincie Maniema (CongoForum)

KINDU – Het ‘Programme d’appui au développement rural inclusif et résilient’ (PADRIR) ondersteunt 18 sites in Kindu en de streek van Kailo en Pangi (provincie Maniema) waar visjes worden opgekweekt. Het idee is om de vispopulaties te vergroten, met de soorten ‘claria’ en ‘tilapia’.

PADRIR werd bijna 100 dagen terug gelanceerd. Vertegenwoordigers van het Programma en van SENADEPA (Service national de développement de la pêche et de l’élevage) hebben de sites bezocht om te kijken hoe de productie evoleert. De resultaten blijken bevredigend, meldt Radio Okapi.

De deelnemers aan het programma zeggen wel meer materieel nodig te hebben om succes te kunnen boeken. “Er is nood aan materieel en aan een protocolakkoord om de activiteiten voort te zetten”, zegt één van hen.

Het blijkt een probleem om de visjes genoeg voedsel te geven. De ontvangen voorraden blijken ontoereikend. De vistelers voegen lokaal voedsel toe in de hoop de visjes zo genoeg te eten te geven.

Modeste Maleshene, adviseur bij PADRIR, belooft om snel de problemen te zullen oplossen. In Kindu zal een installatie worden gebouwd om visjes te produceren en voedsel te fabriceren.

© CongoForum, 27.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.