Ongerustheid over willekeurige executies bij poging tot staatsgreep (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt zich zorgen over de willekeurige executies die in Kinshasa plaatsvonden na de poging tot staatsgreep van 19 mei 2024. HRW dringt erop aan om de rechten van de mens en de rechtsstaat te respecteren.

Volgens een persbericht is het natuurlijk zo dat de Congolese autoriteiten de veiligheid moeten verzekeren en de verantwoordelijken voor de poging tot staatsgreep om rekenschap moeten vragen. Maar de regering moet ook laten onderzoeken of het veiligheidsapparaat betrokken was bij willekeurige executies, stelt Lewis Mudge, directeur Centraal-Afrika bij HRW.

Uit video’s, die circuleerden op sociale media, blijkt dat soldaten vuurden op twee ongewapende coupplegers. Eén van hen was in de Congorivier gesprongen in de hoop zo te kunnen vluchten. De man in het water komt niet meer boven. “Hij is dood”, roept één van de militairen op de beelden.

Congolese organisaties zoals LUCHA en de vzw Justicia maakten ook melding van mogelijke willekeurige executies.

Op zondag 19 mei vielen gewapende mannen de residentie van Vital Kamerhe aan. Kamerhe is sinds kort de nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee. Het presidentiële paleis werd eveneens aangevallen.

© CongoForum, 27.05.24 (db)

Beeld – bron: HRW

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.