Kinois klagen steen en been over stijgende levensduurte (CongoForum)

KINSHASA – De prijzen van basisproducten zijn sinds enkele maanden aan het stijgen op de markten in Kinshasa. Dat is te wijten aan de waardevermindering van de Congolese frank ten aanzien van de dollar, signaleert Radio Okapi.

Op een aantal plaatsen in Kinshasa is duidelijk te merken dat een aantal producten duurder werd. Voor een zak brandhout bijvoorbeeld betaal je nu omgerekend zo’n 25 dollar. Niet erg lang geleden was dat maar 15 dollar.

De stijging van de levensduurte maakt het voor heel wat huishoudens moeilijk. “Het leven blijft maar duurder worden”, zeggen diverse vrouwen. Zij betreuren dat er op veel plaatsen naar dollars wordt gevraagd; de Congolese frank is niet zo populair. Groentenverkoopsters stellen dat ook zij genoodzaakt waren om hun prijzen op te trekken.

“De sterkere positie van de dollar veroorzaakt enorm veel probleem”, weet een handelaarster. “De staat moet een oplossing bedenken om het economisch evenwicht te herstellen.”

Ook overheidspersoneel lijdt onder de situatie. Patrick is een geldwisselaar: “Ambtenaren komen bij mij dollars halen om schoolgeld van de kinderen of de huur te betalen. Zij klagen erover dat ze nu een slechtere wisselkoers moeten ondergaan.”

Nogal wat mensen zijn van mening dat de nieuwe regering van Judith Suminwa werk moet maken van maatregelen die de sociaaleconomische omstandigheden verbeteren.

© CongoForum, 31.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.