Kabunangu: regering moet vooral kijken naar verdienstes (CongoForum)

KINSHASA – Luc Kabunangu, lid van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS), zei zondag dat hij voorstander is van meritocratie in plaats van overdreven ‘geopolitiek’, wanneer het gaat om de nationale regering.

In een interview met Radio Okapi merkte hij op dat sommige politieke spelers de afwezigheid van hun provincie in de nieuwe regering betreurden. Luc Kabunangu vindt dat deze mentaliteit indruist tegen de ‘Luipaardenfilosofie’, die mikt op het nationale welzijn.

“Vertegenwoordiging in de nationale regering is ‘natuurlijk’, maar ze moet gebaseerd zijn op criteria die goede resultaten garanderen in het bestuur van publieke zaken. Ik betreur dat individuen plaatsen in de nationale regering opeisen op basis van hun afkomst”, klaagde hij.

Sommige Congolese politici vergeten dat de rol van de nationale uitvoerende macht erin bestaat om toezicht te houden op het beleid in alle sectoren op nationaal niveau. “Een nationale minister van Mijnbouw, ook al komt hij uit de Evenaarsprovincie, zal niet de mijnen in zijn thuisprovincie ontwikkelen, maar zal de sector op nationaal niveau behartigen. We hebben geen specifieke vertegenwoordiging uit één provincie nodig”, aldus Kabunangu.

Volgens de UDPS’er hebben geopolitieke claims geen bestaansreden zolang de Senaat er is om de belangen van elk van de provincies op nationaal niveau te bevorderen en te verdedigen, naast de rol van de provinciale parlementen en regeringen.

Hij vreest ook dat deze geopolitieke reflexen het land naar tribale verdeeldheid en slecht bestuur kunnen leiden. “De president van de Republiek staat garant voor de nationale eenheid en mag niet betrokken raken bij plannen die verdeeldheid zaaien op basis van stammen.”

© CongoForum, 03.06.24 (rk)

Beeld – bron: ‘Primature RDC’/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.