Maria Masson drukte haar stempel op gezondheidszorg in Zuid-Kivu (CongoForum)

BRUSSEL/BUKAVU – De Belgische openbare omroep RTBF brengt hulde aan Maria Masson, die onlangs overleed in Bukavu in Zuid-Kivu.

Maria Masson werd in volle oorlogstijd, in 1942, geboren in Thirimont, een dorpje in de gemeente Waimes (provincie Luik). Als klein kind verliest ze haar vader. Met haar moeder en haar broers vlucht ze voor de bombardementen. Na de oorlog maakt de familie veel armoede mee. Maria maakt de lagere school af en stopt dan om te helpen op de boerderij.

Op 22-jarige leeftijd betaalt ze haar eigen studies als verpleegster en behaalt ze een licentie in de medisch-sociale wetenschappen en ziekenhuismanagement aan de UCL. Later werkt ze als verpleegster in het OCMW-ziekenhuis van Stavelot.

In 1980 reageert Maria op een oproep van het bisdom Bukavu in het toenmalige Zaïre. Twee jaar later wordt ze verantwoordelijk voor de medische activiteiten van BDOM, het ‘Bureau diocésain des œuvres médicales’ in Bukavu. In deze rol helpt ze om 12 ziekenhuizen, 25 kraamklinieken en 100 gezondheidscentra op te richten en zorg voor personen met hiv/aids te organiseren. Ze werkt ook samen met de ondertussen beroemde dr. Denis Mukwege.

Op 82-jarige leeftijd was Maria nog altijd actief in de zorg voor de armsten. Ze laat dan ook een grote immateriële erfenis na.

© CongoForum, 04.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.