Zakenlui in Uvira zijn ‘pesterijen’ belastingdienst beu (CongoForum)

UVIRA – Handelaars en zakenlui, aangesloten bij de werkgeversorganisatie FEC, hebben maandag een sit-in gehouden vlakbij de kantoren van de belastingdienst in Uvira (Zuid-Kivu). Ze zijn boos over de pesterijen van ambtenaren van de belastingdienst (DGI), constateert Radio Okapi. Winkels, depots en andere zaken bleven dicht naar aanleiding van de actie.

De actievoerders zeggen dat de DGI bankrekeningen van een aantal leden van de FEC in Uvira liet blokkeren bij de bank TMB. Reden: deze zakenlui betaalden geen btw. Ook de voorzitter van de FEC in Uvira is bij de gedupeerden. Hij bracht de kwestie voor het gerecht omdat hij vond dat de DGI de regels niet volgde toen ze zijn rekeningen liet blokkeren in Uvira en Bukavu.

Bij de plaatselijke afdeling van de werkgeversorganisatie zijn ze van mening dat de handelwijze van de belastingdienst het zakenklimaat in Uvira ondermijnt. Het risico bestaat dat sommige levensmiddelen duurder zullen worden of dat zakenlui minder zullen verkopen als ze de btw moeten toepassen.

Jean-Marie Vianney Kalingi (DGI) wijst de aantijgingen van de hand. Volgens hem werden 23 zakenlui aangesproken omdat ze hun fiscale verplichtingen niet waren nagekomen. 17 van hen deden nadien het nodige. De voorzitter van de FEC in Uvira behoort tot diegenen die nog altijd in de fout zijn.

De provinciale directie van de DGI stuurde een delegatie om de dialoog aan te gaan met de actievoerende zakenlui. De boze zakenlui lijken niet van plan om hun actie zomaar te staken.

© CongoForum, 04.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.