Europees Filmfestival in DR Congo: vrouwen aan het werk (CongoForum)

KINSHASA – Van 1 tot 8 juni 2024 vindt in de Democratische Republiek Congo het Europese Filmfestival plaats, dat officieel van start is gegaan in het Institut français van Kinshasa onder het thema “Vrouwen aan het werk”. Dat bericht Le Potentiel.

“Ik verklaar de achtste editie van het Europees Filmfestival in de DR Congo voor geopend en wens u een fijne avond in de bioscoop”, verklaarde Françoise Balais, adjunct-directeur van het Institut français van Kinshasa. Acht dagen lang zullen 50 Congolese films worden vertoond op verschillende locaties in Kinshasa, zei ze.

“De eregast van dit Europese filmfestival in de DR Congo is de Franse regisseur Claire Denis, bekend om haar films over thema’s als vervreemding, ballingschap en complexe menselijke relaties”, vervolgde de adjunct-directeur van het Institut français. “We zijn samengekomen om de cinema te vieren, om de cinematografische werken van Europese en Congolese filmmakers te ontdekken”, zei Schedwin Mathilda, zaakgelastigde van de delegatie van de Europese Unie.

Ze prees het festival ook voor zijn rijke activiteitenprogramma, waaronder ‘masterclasses’, discussies, workshops en vertoningen met de regisseurs en andere professionals die hebben bijgedragen aan de gepresenteerde films. Het doel van het evenement is om de Europese, Afrikaanse en Congolese cinema en cultuur te promoten en tegelijkertijd uitwisselingen binnen de filmindustrie aan te moedigen. Mathilda benadrukte dat dit Europese filmfestival een festival van de vrede moet zijn, van het samen opbouwen van een wereld voor culturele diversiteit en internationale samenwerking.

Voor de ambassadeur van Italië in Congo, Alberto Petrongeli, heeft dit Europese filmfestival een hoog niveau bereikt. Congolese filmmakers zullen investeren in het delen van culturele diversiteit, uitwisselingen en debatten als onderdeel van internationale samenwerking en het promoten van Congolese films. Italiaanse filmmakers, zei hij, hebben drie films op het programma staan en wensen het publiek een rijke cinematografische week toe.

Het officiële programma voor dit evenement omvat meer dan 30 films, die niet alleen de diversiteit van de Europese filmproductie vertegenwoordigen, maar ook Afrikaanse producties in de kijker zetten, in het bijzonder Congolese. Het filmdrama “Augure” (DR Congo-België) van regisseur en scenarist Baloji kreeg een ereplaats bij de officiële lancering van het Festival. Deze speelfilm, door de maker omschreven als “magisch realisme”, verkende op briljante wijze de samensmelting van Afrikaanse en Europese culturen. Baloji is zelf Belgisch-Congolees. Het verhaal in de film gaat over vier personages die door de maatschappij als “heksen” worden bestempeld.

Filmmakers, diplomaten, politici, het publiek en andere persoonlijkheden uit de kunstwereld woonden de lancering van dit festival bij, dat gecoördineerd wordt door het Institut français met de steun van de delegatie van de Europese Unie.

© CongoForum, 04.06.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.