Boze Congolezen met handicap praten met Kamerhe over verzuchtingen (CongoForum)

KINSHASA – Personen met een handicap hebben afgelopen maandag aan het Congolese parlement actie gevoerd om de volksvertegenwoordigers te wijzen op hun eisen en verlangens. De nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee, Vital Kamerhe, verliet zijn kantoor om te praten met de actievoerders. Alle andere leden van het Bureau van de instelling waren er ook bij. Kamerhe beloofde dat het parlement inspanningen zou doen om de wet te doen toepassen die de rechten van personen met een handicap moet beschermen en promoten.

De personen met een handicap zijn niet gelukkig met hun leefomstandigheden en hun werksituatie, voor zover ze natuurlijk werk hebben. Nochtans is er sinds het aantreden van Félix Tshisekedi wel een minister die moet waken over hun rechten en belangen, schrijft Le Potentiel. Diverse wetten blijven in de praktijk dode letter.

Volgens de Congolezen met een handicap zijn er geen tastbare resultaten van het beleid te merken. Ze willen dat de Nationale Assemblee meewerkt aan een rondetafelbijeenkomst die moet helpen om alle teksten in daden om te zetten.

Kamerhe beloofde aan de actievoerders dat hij hun verzuchtingen zou overbrengen bij de president. Hij zei ook dat de Nationale Assemblee moeite zal doen om de wet van 3 mei 2022 te doen naleven. Volgens die wet moet 5% van het personeel bij publieke werkgevers uit personen met een handicap bestaan; in de private sector zou dat 3% moeten zijn.

In Congo zijn er talloze burgers met een handicap die hun rechten in de praktijk niet toegepast zien.

© CongoForum, 05.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.