Nationale Assemblee: petitie tegen regering-Suminwa (CongoForum)

KINSHASA – Nu de voorzitter van de Nationale Assemblee heeft aangekondigd dat de regering-Suminwa volgende week de eed zal afleggen, ondertekenen sommige parlementsleden een petitie om het aantreden van de nieuwe ploeg te blokkeren. Dat vertelden ze dinsdagavond 4 juni aan Radio Okapi.

Een van de punten waarover sommige parlementsleden het niet eens zijn met de samenstelling van de nieuwe regering, is de schending van het grondwettelijke principe van nationale representativiteit zoals gewaarborgd in artikel 90 van de Grondwet. Ze betreuren het ontbreken van een vertegenwoordiger van Maniema in de regering.

En zo kwam er dus een petitie tegen de installatie van de regering. De petitie, die op donderdag 30 mei om 18.00u (Kinshasa-tijd) werd gelanceerd, had op 4 juni meer dan honderd handtekeningen verzameld. De indieners veroordelen ook de schending van de principes die gelden voor de voordracht van kandidaten. Volgens hen zijn bepaalde ministers benoemd zonder voorafgaande toestemming van hun politieke groeperingen.

In de Nationale Assemblee zijn er spanningen door de niet-naleving van het principe dat een groepering of partij met tien afgevaardigden een ministerie moet krijgen, volgens de afspraak met de informateur. Sommige meerderheidsfracties met meer dan tien parlementsleden hebben geen ministerposten. Verder worden sommige leden van de regering-Suminwa beschuldigd van morele gebreken of professionele malversaties.

Ondanks al deze kritiek staan andere parlementsleden, zoals Willy Mishiki, erop dat de regering zo snel mogelijk de eed kan afleggen. Volgens Vital Kamerhe, de nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee, is dit gepland op 10 of 11 juni. Hij zei dat na een recente ontmoeting met president Félix Tshisekedi.

Op haar X-account (dinsdag 4 juni) liet Judith Suminwa Tuluka weten dat ze “klaar was om voor de natie te werken”, na de ontmoeting met de leden van haar regering. Premier Suminwa is van plan om het nieuwe regeerprogramma in de loop van volgende week voor te leggen aan het parlement. “Met als doel de natie naar een betere toekomst te leiden”, schreef de premier.

© CongoForum, 06.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.