Poging tot staatsgreep: aanhouding Jean-Jacques Wondo is absurd, zegt Human Rights Watch (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa is afgelopen vrijdag het proces gestart tegen meer dan 50 mannen die worden gelinkt aan de poging tot staatsgreep op zondag 19 mei 2024. Deze beklaagden verschijnen voor militaire rechters in Ndolo. Eén van de beklaagden is de analist en onderzoeker Jean-Jacques Wondo. Human Rights Watch wil dat de fundamentele rechten van alle beklaagden worden gerespecteerd, bericht Actualité.cd.

Volgens een persbericht van HRW wezen familieleden van Wondo erop dat het ‘absurd’ is om iemand te arresteren omdat hij acht jaar geleden werd gefotografeerd in het gezelschap van Christian Malanga, de vermeende leider van een coup. HRW wil dat de beschuldigingen tegen de meer dan 50 mannen grondig worden onderbouwd. Als dat niet kan, moeten ze worden vrijgelaten, luidt het. “Een aanhoudingsbevel dat alleen gebaseerd is op een foto uit 2016, is gewoon niet geloofwaardig”, zegt de mensenrechtenorganisatie.

HRW zegt dat er tot op heden geen bewijzen zijn waaruit blijkt dat Jean-Jacques Wondo iets te maken had met de organisatoren van de poging tot staatsgreep. Wondo was naar Kinshasa gereisd op basis van de vertrekkende administrateur-generaal bij de nationale inlichtingendienst (ANR).

Christian Malanga, die de Amerikaanse nationaliteit had, werd kort na de poging tot staatsgreep gedood. Samen met zijn medestrijders had hij de residentie van parlementsvoorzitter Vital Kamerhe aangevallen en was hij ook naar het presidentiële paleis getrokken. Deelnemers aan de acties zouden ook de woningen van de premier, de minister van Defensie en nog een andere politicus hebben aangevallen.

De Congolese Belg Wondo is bekend in Afrika en Europa. HRW werkte er vaker mee samen rond politieke thema’s en veiligheidskwesties. Daniel Lusadisu (ex-ANR) had aan Wondo gevraagd om voorstellen te doen om de nationale inlichtingendienst te hervormen. In die context was Wondo naar de Congolese hoofdstad gereisd. Na de poging tot staatsgreep werd hij opgepakt en opgesloten.

© CongoForum, 10.06.24 (db)

Beeld – bron: HRW

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.