Lubero: gevluchte bevolking keert terug (CongoForum)

GOMA – Een woordvoerder van het middenveld in de streek van Lubero zei afgelopen zaterdag de inwoners van Kanyabayonga geleidelijk terugkeren naar deze rurale gemeente in Noord-Kivu. Volgens Daniel Kamwanga, voorzitter van het middenveld in Kanyabayonga, is minstens 50% van de bevolking teruggekeerd.

Hij wijst er bij Radio Okapi op dat dit het resultaat is van militaire operaties in het gebied, waardoor er de afgelopen 48 uur geen gevechten zijn gemeld. Kamwanga roept het Congolese leger op om druk te blijven uitoefenen op de M23-rebellen zodat de bevolking kan blijven terugkeren. Hij maakt gewag van acht wijken in Kanyabayonga; het is naar die wijken dat de mensen terugkeren.

Maar in Bwito is de situatie anders. “In Bwito is het percentage mensen dat terugkeert lager. Maar in de gemeente zijn er nog steeds teruggekeerden aanwezig sinds de aanvallen van de FARDC op Lusuli, Kyahala en Mirangi”.

Het lokale middenveld is blij met de inspanningen van het leger en stelt vast dat de militairen zich ‘professioneel’ gedragen. “Als het leger zich een paar maanden geleden op dezelfde manier had gedragen, zouden Bunagana en Kiwanja niet in handen van de rebellen zijn gevallen”, klonk het.

Kamwanga spoort het leger ertoe aan om overal het werk voort te zetten en zo vrede te brengen in het oosten van Congo. De bevolking zou ondertussen anders denken over de eigen strijdkrachten. “Het leger is voor ons, de burgerbevolking, een symbool van opluchting geworden”.

Zaterdagavond bleek overigens dat rebellen van M23 boten hadden genomen op het Edwardmeer om zich naar Vitshumbi en Lunyasenge te begeven. Iets waar het leger toch moet voor beducht zijn, aldus het middenveld.

© CongoForum, 10.06.24 (rk)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.