Verkiezingsgeschillen: Nationale Assemblee roept op tot verduidelijking bevoegdheden (CongoForum)

KINSHASA – De Nationale Assemblee moet “elke overlapping” van bevoegdheden tussen het Grondwettelijk Hof en de Raad van State bij het beslechten van verkiezingsgeschillen in de Democratische Republiek Congo voorkomen. dat is de aanbeveling van de ‘Synergie van Burgerwaarnemingsmissies van de Verkiezingen in de Democratische Republiek Congo’ (SYMOCEL) in haar rapport over de recente verkiezingsverrichtingen.

In haar rapport verwijst SYMOCEL naar de verkiezingen van gouverneurs en vice-gouverneurs. De volksvertegenwoordigers moeten duidelijker bepalen wat de bevoegdheden zijn van het Grondwettelijk Hof en de Raad van State, leest Actualité.cd in het document.

Volgens SYMOCEL is er nood aan een ‘nieuwe democratische cultuur op alle niveaus’. Er is te veel corruptie, stemmen worden gekocht en verkocht, invloed wordt aangewend, kiezers worden onder druk gezet en zelfs instellingen worden beticht van gesjoemel, stelt Luc Lutala, nationaal coördinator van SYMOCEL.

De Synergie dringt aan op inspanningen om te hervormen zodat verkiezingsprocessen correcter kunnen verlopen. Dat is nodig om de kwetsbare democratie in Congo te consolideren.

In Centraal-Kongo was er een betwisting rond de verkozen gouverneur. De Raad van State wilde de verkiezingen in die provincie opnieuw laten organiseren maar het Grondwettelijk Hof verklaarde dat besluit nietig. Het Hooggerechtshof bevestigde Grâce Bilolo als gouverneur van de provincie Centraal-Kongo.

In december 2023 trokken de gewone Congolezen naar de stembus. Als gevolg hiervan werd het Bureau van de Nationale Assemblee onlangs vernieuwd. En er werd ook een nieuwe regering samengesteld met meer dan 50 leden.

© CongoForum, 10.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.