Regering-Suminwa licht actieprogramma toe (CongoForum)

KINSHASA – Premier Judith Suminwa werd gisteren, dinsdag 11 juni, met haar voltallige 54-koppige regeringsteam verwacht in de Nationale Assemblee. Samen met haar medewerkers zou ze het actieprogramma van haar regering voor de vijfjarige periode 2024-2028 presenteren en verdedigen, aldus Radio Okapi.

Als Judith Suminwa de goedkeuring van het overlegorgaan krijgt, wordt haar regering beëdigd en treedt ze onmiddellijk in functie. Dit actieprogramma is in wezen de concretisering van de politieke visie van de president die voortkomt uit zijn verkiezingsprogramma voor 2024-2028 met als titel ‘Vooruit, eenheid, veiligheid, welvaart’.

Dit programma kost naar schatting minstens 92 miljard dollar in de komende 5 jaar, oftewel minstens 18 miljard dollar per jaar, en is bedoeld om de zes beloften van het staatshoofd na te komen. Het gaat erom meer banen te creëren, de koopkracht van de Congolezen te beschermen en te versterken, het land te pacificeren en de bevolking beter te beschermen, een meer gediversifieerde en concurrerende economie op te bouwen, te zorgen voor een betere toegang tot sociale basisdiensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, water en elektriciteit, en de overheidsdiensten efficiënter te maken.

Al deze acties zullen uitgaan van vier grote beginselen: de waardigheid van de Congolese burgers, hun gevoel van nationale trots herstellen, de dialoog bevorderen als sleutelinstrument voor het consolideren van vrede en nationale cohesie, en burgerparticipatie aanmoedigen. De regering-Suminwa zal Congo ook moeten helpen bij een succesvolle overgang naar een technologie-intensieve samenleving door de overheidsmiddelen efficiënt en eerlijk te gebruiken.

De premier diende haar programma afgelopen zaterdag in bij parlementsvoorzitter Vital Kamerhe, die het onmiddellijk verspreidde onder de parlementsleden om het algemene debat te vergemakkelijken. Suminwa is op 1 april benoemd en wacht op groen licht van de Nationale Assemblee om haar taken op te nemen.

© CongoForum, 12.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.